Al vroeg stonden er lange rijen voor Engelse winkels
NOS Nieuws

Koopgekte door Black Friday in Engeland en VS

Het is vandaag Black Friday, de dag na Thanksgiving Day waarop Amerikanen massaal inkopen doen voor het kerstseizoen. De traditie is al overgewaaid naar het Verenigd Koninkrijk, en ook in Nederland doen steeds meer winkelketens mee aan de koopjesgekte.

Vooral elektronicazaken stunten met fikse kortingen. In Amerika en Engeland zorgt dat voor enorme drukte bij de winkels. Veel winkels gingen vanochtend al vroeg open en sluiten vanavond pas laat.

De koopjesgekte leidt regelmatig tot opstootjes tussen klanten. In Engeland moest de politie in een enkel geval ingrijpen.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Volgens Cor Molenaar, hoogleraar e-commerce aan de Erasmus Universiteit, wordt er vooral op internet erg veel gekocht deze dagen. "Consumenten zochten de afgelopen weken in de fysieke winkels hun spulletjes uit, en kopen ze uiteindelijk online."

Ketens weten de koopgekte flink te rekken. Op Thanksgiving waren veel winkels al open, en bleven afgelopen nacht geopend. Aanstaande maandag is het Cyber Monday, dan stunten online winkels met nog hogere kortingen. "Vaak slaan kopers dan hun slag", aldus Molenaar.

In Nederland zijn het vooral de webshops van elektronicaketens die aanhaken bij de Amerikaanse en Engelse gekte. Onder andere Mediamarkt, BCC, iCentre en Dixons hebben op hun websites Black Friday-aanbiedingen.

Ook de 'echte' winkels van Media Markt hebben aanbiedingen. Een woordvoerder van de elektronicaketen wil geen cijfers geven, maar zegt wel dat "de Black Friday-aanbiedingen goed verkopen".

Volgens Cor Molenaar verkopen Nederlandse winkels niet veel extra door Black Friday. "In Nederland doet Black Friday nauwelijks iets voor de omzet van winkels. Wat we zien op webshops is maar een klein beginpunt. En in de winkelstraat zijn winkels nu vooral met Sinterklaas bezig."

Koopgekte 'Black Friday' ook in Engeland

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl