Rutte wil de komende tijd duidelijk blijven maken dat Nederland zelf gaat over het integratiebeleid
NOS Nieuws

Rutte: verzet blijft tegen Turkse bemoeienis

Het kabinet blijft de Turkse regering duidelijk maken dat het land zich niet moet bemoeien met het Nederlandse integratiebeleid. Een excuus van Turkije is niet nodig, vindt premier Rutte.

"De komende tijd zullen we duidelijk maken dat wij hier ons eigen beleid maken en op geen enkele manier geïnteresseerd zijn in de opvattingen van Turkije", zo zei de premier na afloop van de ministerraad.

Onjuist

Afgelopen week ontstond een diplomatiek conflict over een schriftelijke verklaring van de Turkse minister van Buitenlandse zaken Cavusoglu. In deze verklaring wordt Nederland beticht van een agressieve en racistische houding tegenover de Turkse gemeenschap. Minister Asscher van Sociale Zaken noemde de uitspraken onjuist en ongepast. Minister Koenders belde dezelfde avond een half uur met zijn Turkse collega en heeft "met kracht" duidelijk gemaakt dat Nederland niet gediend was van de Turkse opvattingen.

Volgens de Turkse regering was de kritiek niet tegen de Nederlandse politiek, maar tegen de Nederlandse samenleving gericht. "Mijn Turkse collega heeft zijn begrip uitgesproken en gezegd het Nederlandse standpunt te respecteren", zei minister Koenders.

Kous

Nederland neemt genoegen met deze uitleg, maar daarmee is de kous nog niet af. De ministers Asscher en Koenders blijven de komende tijd gesprekken voeren met Turkije. Rutte: "Wij bepalen ons hier ons eigen beleid en hebben geen enkele behoefte om vanuit Turkije advies te krijgen."

"We blijven in debat met Turkije", aldus Koenders.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl