Engelse bulldog op een hondenshow
NOS Nieuws

'Het roer moet om in de hondenfokkerij'

 • Marc-Robin Visscher

  Verslaggever

 • Marc-Robin Visscher

  Verslaggever

Niet de mooiste, maar de gezondste hond zou prijzen moeten winnen, zegt internist Tjerk Bosje van het Medisch Centrum voor Dieren in Amsterdam. Bij de kliniek hebben ze veel ervaring met de gezondheidsproblemen bij rashonden. "De afgelopen 100 jaar is het steeds extremer geworden."

In Nederland leven meer dan 1,5 miljoen honden. Daaronder zijn 500.000 rashonden, verdeeld over 300 erkende rassen. Veel rashonden hebben ernstige gezondheidsproblemen. Er zijn allerlei erfelijke afwijkingen in rassen ontstaan met alle gevolgen van dien.

Over tien jaar moeten rashonden gezond en sociaal zijn en geen last meer hebben van extreme uiterlijke kenmerken. Dat is de ambitie van de Raad van Beheer op Kynologisch gebied, de overkoepelende organisatie van rashondenfokkers. Vandaag presenteren zij hun plan van aanpak (Fairfok) aan staatssecretaris Dijksma (PvdA) van Economische Zaken.

We moeten af van het schoonheidsideaal en terug naar de gezonde honden die zich prettig voelen in hun eigen vel.

Tjerk Bosje, Medisch Centrum voor Dieren Amsterdam

Tjerk Bosje: "Vroeger moesten honden een taak uitoefenen en daarop werden ze gefokt. Tegenwoordig gaat het alleen nog maar om het uiterlijk en daardoor zijn ernstige gezondheidsproblemen ontstaan. De kampioen van het ras is niet de gezondste hond, maar de mooiste. Dat moet veranderen. We moeten af van dat schoonheidsideaal en terug naar de gezonde honden die zich prettig voelen in hun eigen vel."

Volgens de stichting Dier en Recht komen de plannen van de hondenfokkers te laat. "Er is sinds 1 juli een wet die verbiedt om met zieke of gemankeerde honden te fokken", zegt Hans Baaij van de stichting.

"Dit is geen plan van aanpak, maar een poging om wéér uitstel te krijgen. De fokkers geven geen enkele garantie dat ze hun gedrag verbeteren. Wij accepteren deze gang van zaken niet, we gaan naar de rechter om af te dwingen dat de wet wordt nageleefd."

 • Trombone65 - Flickr / Creative Commons 2.0 by-nc-sa
  Franse bulldog
 • Krysta - Flickr / Creative Commons 2.0 by-nc-sa
  Cavalier King Charles spaniel
 • Lynn - Flickr / Creative Commons 2.0 by-nc-sa
  Chihuahua
 • Aubree Clark - Flickr / Creative Commons 2.0 by-nc-sa
  Berner Sennenhond
 • Roy Niswanger - Flickr / Creative Commons 2.0 by-nc-sa
  Labradoodle

Vijf hondenrassen met de meest voorkomende erfelijke gezondheidsproblemen:

Franse bulldog Moet geboren worden via keizersnede. Benauwdheid, snurken, ingegroeide staart.
Cavalier King Charles spaniël Te kleine schedel, hierdoor zeer pijnlijke vochtophoping in ruggemerg, hartproblemen, vocht in oren.
Chihuahua Waterhoofd, onderontwikkelde, pijnlijke knieschijven.
Flatcoat / Berner Sennenhond 90 procent van deze honden krijgt kanker.
Labradoodle Ziekte van Addison (een ziekte van de bijnieren), huidproblemen, darmklachten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl