NOS Sport

Cricketer overlijdt na bal tegen hoofd

  • GETTY IMAGES
    Phillip Hughes wordt geraakt door de bal

Cricketspeler Phillip Hughes is overleden aan zijn verwondingen. Dat bevestigt een arts van de Australische cricketbond donderdag.

Hughes werd dinsdag in kritieke toestand naar het ziekenhuis afgevoerd, nadat hij een bal tegen zijn hoofd had gekregen tijdens een wedstrijd in Sydney.

De 25-jarige batsman raakte buiten bewustzijn en kreeg op het veld mond-op-mondbeademing. Hij werd in coma naar het ziekenhuis gebracht waar een hersenoperatie volgde. Het ongeluk gebeurde tijdens een competitiewedstrijd, Hughes speelt voor de staat South Australia.

In de cricketwereld is met grote verslagenheid gereageerd op het overlijden van Hughes. De woensdag begonnen testmatch tussen Pakistan en Nieuw-Zeeland is met een dag uitgesteld. Alle 'state matches' in Australië gaan deze week niet door.

140 km/uur

Een batsman krijgt met regelmaat ballen op zich af die harder gaan dan 140 kilometer per uur. Een cricketbal is ongeveer zo groot als een honkbal, maar wel zwaarder en harder.

Hughes droeg een helm, maar dat kon niet voorkomen dat hij zwaargewond raakte. Hij miste een slag en wendde zijn hoofd af voor de opstuiterende bal, die hem net onder zijn linkeroor raakte.

Volgens de arts van de bond is Hughes, die in totaal 51 keer uitkwam voor het Australische nationale team (26 testmatches en 25 eendaagse wedstrijden), nooit meer bij kennis geweest.

Kritiek

De afgelopen dagen werd er kritiek geuit op de reactiesnelheid van de medische hulpdiensten. De ambulance was pas na vijftien minuten ter plekke, terwijl de richtlijnen maximaal acht minuten voorschrijven.

Ook is er een discussie ontstaan over het type helm. Het zou een oudere versie zijn, zo schrijft de Daily Telegraph.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl