Een proefpersoon krijgt in de National Institutes of Health Clinical Center in Maryland het vaccin toegediend
NOS Nieuws

Experimenteel ebola-vaccin lijkt veelbelovend

Een experimenteel vaccin tegen ebola heeft zijn eerste succes behaald. In de Verenigde Staten hebben twintig gezonde proefpersonen het middel toegediend gekregen.

Bij alle proefpersonen werden anti-lichamen aangemaakt. Dat kan erop wijzen dat het middel effectief is, zeggen de onderzoekers.

Ook had geen van de proefpersonen last van heftige bijwerkingen.

Chimpansee

In het vaccin zit het verkoudheidsvirus van een chimpansee waaraan een niet-besmettelijk eiwit van het ebola-virus is toegevoegd.

Sinds september wordt het vaccin getest in de Amerikaanse staat Maryland. In de eerste fase wordt er vooral gekeken naar hoe veilig het middel is en wat de mogelijke bijwerkingen zijn.

Er wordt ook getest met proefpersonen in Groot-Brittannië, Mali en Zwitserland.

GlaxoSmithKline ontwikkelt het vaccin. Als het middel inderdaad werkt, verwacht de Britse geneesmiddelenfabrikant eind 2015 een miljoen doses per maand te kunnen produceren.

Volgens de laatste cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie zijn er 5689 mensen aan ebola overleden. Bijna 16.000 mensen zijn besmet met het ebola-virus. Veruit de meeste gevallen zijn in Sierra Leone, Liberia en Guinee.

In Sierra Leone loopt het aantal besmettingen snel op, terwijl in Liberia en Guinee de uitbraak onder controle lijkt te komen.

Succes met experimenteel vaccin tegen ebola

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl