Door Sonny Motké, bureau Brussel

Het gaat niet goed met het Vlaams Belang, de extreemrechtse partij van Filip Dewinter. De partij verloor afgelopen zomer fors bij de federale Belgische verkiezingen en heeft nu nog maar 12 zetels in het parlement. Oorzaak van de malaise is volgens de media een machtsstrijd tussen fractievoorzitter Dewinter en partijvoorzitter Bruno Valkeniers.

Valkeniers wil een nieuwe koers varen met het Vlaams Belang door de partij te hervormen tot een radicale variant van de N-VA, de nationalistische Vlaamse partij die de grote winnaar was bij de jongste verkiezingen. Dewinter wil niets weten van een gematigdere opstelling van de partij. Hierdoor zijn er twee kampen binnen het Vlaams Belang ontstaan die elkaar naar het leven staan. Intimidatie en lastercampagnes worden in deze 'oorlog' niet geschuwd.

Ontslag

De verdeeldheid binnen het Vlaams Belang werd vandaag geïllustreerd door het ontslag van partijprominent Bart Debie en diens partner Valérie Seyns.

Beiden hadden op de sociale netwerksite Facebook ongepaste reacties geplaatst over de ernstige ziekte van partijgenote Marie-Rose Morel. Zij kreeg deze week te horen dat de kanker die eerder dit jaar bij haar werd vastgesteld, is uitgezaaid naar de hersenen.

Kort nadat dit nieuws in de media terechtkwam liet Seyns op Facebook weten dat ze zich afvraagt "of het einde nu werkelijk in zicht is". Debie reageerde daarop met: "Leg de champagne maar koud!". Pikant detail: beiden vochten lange tijd een conflict uit met Morel over hervormingen binnen het Vlaams Belang.

Onaanvaardbaar

Debie probeerde zich nog te redden uit de situatie door in een gesprek met Valkeniers te stellen dat de opmerkingen gingen over de exploitatievergunning voor een schoonheidssalon die Seyns in de wacht had gesleept.

De partijvoorzitter geloofde het verhaal echter niet en zette de voormalig politiecommissaris en zijn partner onmiddellijk uit de partij. "Ik heb van meet af aan duidelijk gesteld dat onder geen beding kan worden gespot met  het menselijk lijden van wie dan ook. Dit is onze partij onwaardig en moreel absoluut onaanvaardbaar", aldus Valkeniers.

Neergang

Het Vlaams Belang is de laatste jaren afgegleden in de Belgische politiek. In 2004 behaalde de partij, toen nog Vlaams Blok, onder leiding van Dewinter 32 zetels in het Vlaams Parlement. Inmiddels is dat aantal afgezakt naar 21. Het dieptepunt volgde bij de federale verkiezingen van dit jaar. De partij kwam in juni niet verder dan 7,7 procent van de stemmen, goed voor 12 zetels. 

Naast de opkomst van andere rechtse partijen als de Lijst Dedecker en de N-VA, lijkt de neergang van het Vlaams Belang vooral veroorzaakt door de partij zelf. Veel prominente partijleden hebben de laatste jaren de partij verlaten, naar verluidt omdat ze de machtspositie van Dewinter binnen de partij in vraag hadden gesteld.

STER reclame