Matige stijging ozb in 2015
NOS Nieuws

Matige stijging ozb in 2015

De onroerendezaakbelasting (ozb) voor huiseigenaren stijgt in 2015 met gemiddeld 2,4 procent. Dat blijkt uit een steekproef van de Vereniging Eigen Huis (VEH).

"Dit is een gematigde stijging en daar zijn we blij mee", zegt Hans André de la Porte van de Vereniging Eigen Huis. "Het lijkt erop dat de gemeenten hebben geluisterd naar de oproep van burgers en het Rijk om de ozb niet te hard te laten stijgen."

In de steekproef heeft de VEH de gegevens van 109 gemeenten verwerkt. Zevenaar is daarin de gemeente met de hoogste stijging van de ozb, plus 16 procent. De grootste daler is Arnhem met een verlaging van 7 procent.

Huisvuil

De afvalstoffenheffing en de rioolheffing stijgen volgend jaar gemiddeld met 2 procent (.pdf). Gemeenten mogen burgers niet meer in rekening brengen dan de daadwerkelijke kosten voor het ophalen van het huisvuil en de aansluiting op de riolering.

Begin volgend jaar verwacht de VEH de cijfers van alle gemeenten binnen te hebben. Volgens de vereniging kunnen er dan nog uitschieters tussen zitten, maar zal het gemiddelde niet veel afwijken van de percentages uit de steekproef.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl