NOS Nieuws

Kamer in de bres voor privacy leerlingen

De Tweede Kamer wil zo snel mogelijk opheldering van staatssecretaris Dekker over het doorgeven van leerlingengegevens door scholen aan uitgeverijen. Basisscholen en uitgevers overtreden de Wet bescherming persoonsgegevens en Dekker wist daar al een een half jaar van, maar stuurde een rapport daarover niet naar de Kamer.

Gisteren berichtte RTL-nieuws over het systeem, waarbij via lesprogramma's op de computer gegevens over kinderen en hun vorderingen terechtkomen bij uitgevers.

Bijna alle partijen vinden dat de staatssecretaris een rapport hierover uit april met de Kamer had moeten delen. Hij informeerde Kamer wel over het bestaan van het rapport, maar stuurde het niet op.

Te laconiek

CDA-Tweede Kamerlid Michel Rog: "Ik ontvang wel allerlei uitnodigingen, zoals die voor de opening van het nieuwe academisch jaar. En deze belangrijke gegevens niet." De parlementariër vindt dat Dekker te laconiek met de kwestie omgaat.

De SP noemt het een "heel slechte zaak". De PvdA spreekt van een "politieke inschattingsfout" van de staatssecretaris en wil dat Dekker de problemen zo snel mogelijk oplost. Alle partijen noemen het idee dat uitgevers de leerlingengegevens commercieel uitbaten onaanvaardbaar.

Op verzoek van D66 komt er een debat over de kwestie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl