De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Cavusoglu
NOS Nieuws

Turkije beticht Nederland van racisme

Turkije stelt de "agressieve en racistische" benadering van de Turkse gemeenschap in Nederland aan de kaak. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Ankara schrijft in een verklaring over "racistische aanvallen, die onverenigbaar zijn met de historische banden met Nederland".

Turkije valt onder meer over een kritisch rapport over Turkse organisaties in Nederland. In dat rapport werd gesteld dat organisaties als Milli Görüs de integratie van Turken tegenwerken en dat de invloed van Ankara op de organisaties "onverminderd groot" is.

Jongeren

Ook hekelen de Turken het rapport waarin staat dat Turkse jongeren Syrië-gangers als helden zien en vatbaar zijn voor extremisme. Minister Asscher noemde de uitkomsten van dat onderzoek verontrustend. Turkije dringt er in de verklaring op aan dat Nederland een einde maakt "aan initiatieven en verklaringen die schadelijk kunnen zijn voor de bilaterale verhoudingen".

"Agressieve en racistische beschuldigingen aan het adres van Turken die onderdeel uitmaken van de Nederlandse samenleving en aan het adres van een bevriende natie zijn onacceptabel", aldus Ankara.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl