NOS Nieuws

Zorgmedewerkers thuis door nekklachten

Veel medewerkers in de zorg hebben fysieke klachten. Uit een onderzoek onder 11.000 zorgmedewerkers komt naar voren dat 85 procent kampt met fysieke problemen. Bijna een kwart van al het personeel kan door nek-, rug- of schouderklachten het eigen werk niet meer uitvoeren.

Het onderzoek is gehouden door Stichting IZZ en de Erasmus Universiteit. Stichting IZZ is een belangenbehartiger voor zorgmedewerkers met een zorgverzekering bij IZZ. De onderzoekers wilden vooral het soort klachten in kaart brengen.

Resultaten zorgonderzoek

Fysieke problemenImpact lichamelijke gezondheidPsychische klachtenImpact geestelijke gezondheid
85% heeft problemen aan bewegingsapparaat (gewrichten, pezen, banden, spieren)23% kan werk niet meer uitvoeren5,5% emotioneel uitgeput1,4 keer meer kans op verzuim
79% heeft lichamelijk belastend werk2 keer meer kans op verzuim62% vindt dat privéleven soms leidt onder werk2,1 keer meer kans op naar het werk gaan ondanks ziekte
54% bezoekt een hulpverlener2,5 keer meer kans op naar het werk gaan ondanks ziekte17% bezoekt een hulpverlener voor psychische klachten

Directeur Dominique Vijverberg van Stichting IZZ hoopt dat zorgorganisaties meer investeren in de gezondheid van hun werknemers. "We kunnen er geen genoegen mee nemen dat mensen die in de zorg werken, zoveel klachten hebben."

Volgens Vijverberg is de ondersteuning van leidinggevenden en collega's van belang om de problemen te verminderen. Zo zou de fysieke belasting van medewerkers kunnen afnemen als ze bijvoorbeeld bij het tillen meer samen zouden werken of een tillift voor patiënten gebruiken.

Volgens Vijverberg kiezen medewerkers soms voor de snelle weg en tillen ze zelf een patiënt uit bed. "Dat levert een besparing op van een paar minuten voor de korte termijn, maar op de lange termijn kan iemand weken thuis komen te zitten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl