Hoe Europa van veel geld heel veel geld maakt
De Europese Commissie presenteerde vandaag plannen om de komende jaren 300 miljard euro te investeren in de Europese economie. De plannen zijn het eerste wapenfeit van voorzitter Juncker. Europa kan dat geld goed gebruiken, vertelt correspondent Gwen ter Horst.
Waar gaan die miljarden in geïnvesteerd worden?
"In grote infrastructurele projecten. Denk aan ict-projecten, energieprojecten en digitale diensten zoals snel internet. Op het gebied van internet loopt Europa mijlenver achter. We kunnen het ons misschien niet voorstellen omdat we thuis allemaal snel internet hebben in Nederland, maar 30 procent van de Europeanen is nooit op internet geweest."
Waar komt dat geld vandaan?
"Het is oud geld dat met kunst- en vliegwerk min of meer wordt vermenigvuldigd. De Europese commissie heeft zo'n 21 miljard euro gevonden in de bestaande EU-begroting en bij de Europese investeringsbank. Dat geld wordt in een fonds gestopt en daarmee hoopt Juncker investeerders te trekken die van die 21 miljard 300 miljard moeten maken. Eigenlijk zijn het een soort garanties die investeerders moeten lokken."
Een wassen neus dus eigenlijk? 300 miljard klinkt wel even wat anders dan 21 miljard.
"Volgens critici is het inderdaad een wassen neus, maar volgens de commissie moeten we het echt zien als een risicodekking. Het grote probleem van Europa is op dit moment dat niemand wil investeren, eigenlijk al jaren niet. Investeerders, banken, pensioenfondsen hebben allemaal geld zat in kas, maar het geld komt niet los en dat zit innovatie en groei ongelooflijk in de weg.
Om nu dat investeringsgat te dichten wordt dit fonds opgetuigd. En als dat investeringsfonds wel durft te investeren in een project volgen andere geldschieters vanzelf, is de redenering van Juncker."