Jana Tamimi aan het filmen op de Westelijke Jordaanoever Reuters

In haar dorp op de Westelijke Jordaanoever is ze een ster. Met haar mobiele telefoon filmt de 8-jarige Palestijnse Jana Tamimi de wekelijkse demonstraties tegen Israël, en gaat daarbij de confrontatie met Israëlische militairen niet uit de weg.

In het dorp Nabi Saleh gaan inwoners al vijf jaar iedere week na het vrijdaggebed de straat op om te protesteren tegen de militaire bezetting. In hun dorp hebben ze te maken met Joodse kolonisten, aan de overzijde van het dal, die zich hun waterbron hebben toegeëigend.

Verzet

Het dorp staat voor Palestijnen symbool voor het niet opgeven van het verzet, zegt correspondent Monique van Hoogstraten. "Er komen op de wekelijkse demonstraties ook veel internationale sympathisanten van de Palestijnen af." 

Het Israëlische leger grijpt vaak in bij de protesten met traangasgranaten, rubberkogels en waterkanonnen. "Israël zegt dat het dit alleen gebruikt als middel om de demonstranten af te schrikken. Maar bij demonstraties de afgelopen jaren werden twee Palestijnen gedood door het Israëlische leger."

Boodschap voor de wereld

Omdat Jana vindt dat er niet veel beelden van de wekelijkse confrontaties naar buiten komen, besloot ze zelf te gaan filmen. "Het is een boodschap voor de wereld, zodat de mensen ons komen steunen. We willen in vrijheid kunnen leven."

Het meisje is overigens niet de enige van haar familie die zich inzet voor de Palestijnse zaak. De familie speelt een belangrijke rol in het wekelijkse protest in Nabi Saleh. De twee doden van de afgelopen jaren zijn familie van haar en een derde familielid, Bassem Tamimi, is meermalen gearresteerd. Hij werd door de EU geëerd als Human Rights Defender

Jana filmt op de Westelijke Jordaanoever

STER reclame