Eurocommissaris Ansip van Digitale Interne Markt
NOS Nieuws

'Het internet moet open blijven voor iedereen'

  • Rachid Finge

    Techredacteur

  • Rachid Finge

    Techredacteur

De nieuwe eurocommissaris van digitale zaken heeft zich uitgesproken voor netneutraliteit. Hij sprak zijn bezorgdheid uit over een voorstel van Italië om netneutraliteit in de EU in te perken. Het voorstel lekte vorige week donderdag uit.

Netneutraliteit is het principe dat internetaanbieders al het internetverkeer gelijk behandelen. Niet alle aanbieders zijn daar even blij mee: ze zouden het liefst geld zien van grote bedrijven als Netflix en YouTube, als compensatie voor de gigantische netwerkcapaciteit die hun video's vergen.

Kleine concurrenten van Netflix en YouTube kunnen zulke extra kosten waarschijnlijk niet betalen, waardoor een basisprincipe van het internet in gevaar komt: gelijke toegang voor iedereen. Netneutraliteit is dus eigenlijk een verbod op discriminatie van internetverkeer.

Al het verkeer moet gelijk behandeld worden.

Eurocommissaris Ansip

De nieuwe eurocommissaris van Digitale Interne Markt is oud-premier Andrus Ansip van Estland. "Al het verkeer moet gelijk behandeld worden", zegt Ansip. "Het internet moet open blijven voor iedereen."

Nederland is wereldkampioen als het gaat om netneutraliteit. Sinds 2012 is netneutraliteit opgenomen in de Nederlandse Telecommunicatiewet. Bovendien stemde het Europees Parlement in april in met een voorstel van D66-europarlementariër Marietje Schaake om netneutraliteit bij wet te regelen voor de hele EU. De lidstaten moeten het voorstel nog wel goedkeuren. Het voorstel dreigt daar nu te stranden.

Weerstand

Italië is met een voorstel gekomen om netneutraliteit enigszins in te perken. In het voorstel staat dat providers internetverkeer mogen afknijpen of zelfs blokkeren als het netwerk overbelast dreigt te raken. Het risico is dat providers overbelasting als excuus gaan gebruiken om netneutraliteit te omzeilen. Ansip zegt in een gesprek met Reuters dat hij daar "erg bezorgd" om is.

Ook in de VS is weerstand tegen netneutraliteit, dat daar niet bij wet is geregeld. De Amerikaanse president Obama wil dat graag veranderen, wat op goedkeuring van Ansip kan rekenen. "De president van de VS gebruikt onze woorden; de woorden van het Europees Parlement in de VS", zei hij instemmend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl