Onderzoekers moeten zich afvragen of hun onderzoek maatschappelijke relevantie heeft
NOS Nieuws

'Werkgevers gaan meedenken over wetenschap'

Wetenschappers, universiteiten, hogescholen en het bedrijfsleven gaan samen nadenken over de thema's waar de wetenschap zich mee moet gaan bezighouden. Dat staat in de Wetenschapsvisie die minister Bussemaker en staatssecretaris Dekker morgen presenteren.

In 2015 komt er een 'kenniscoalitie' waarin naast onderwijsinstellingen en -organisaties bijvoorbeeld VNO/NCW en MKB Nederland vertegenwoordigd zijn. Zij gaan de Nationale Wetenschapsagenda bepalen, waarin komt te staan voor welke "maatschappelijke uitdagingen" de wetenschap een oplossing moet vinden. Die agenda moet elke zeven jaar worden vernieuwd.

Zeespiegel

Bussemaker en Dekker schrijven vandaag al in een brief aan de Tweede Kamer dat het wetenschapsbeleid toe is aan een grondige herziening. Ze willen van onderzoekers vooral antwoord op vragen over hoe we gezond en vitaal ouder kunnen worden en hoe Nederland en de rest van de wereld beschermd kunnen worden tegen de stijgende zeespiegel.

"Het kabinet maakt nu duidelijke keuzes in het wetenschapsbeleid en zal daarom ook sterker dan voorheen in de gaten houden of de keuzes nog goed aansluiten bij de maatschappelijke uitdagingen en economische kansen", schrijven de twee.

Publicatiedruk

Verder willen de bewindspersonen de promotieprikkel voor universiteiten om zo veel mogelijk promovendi in huis te hebben, verlagen tot maximaal 20 procent van de financiering (95 miljoen euro).

Ook willen ze het mes zetten in de promotiebonus van maximaal 90.000 euro per proefschrift. Volgens hen klagen wetenschappers nu over een enorme publicatiedruk, die ten koste gaat van de kwaliteit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl