De fietsenstalling bij Utrecht Centraal
NOS Nieuws

'Maak overgangsregeling voor bedrijfsfiets'

Er moet een overgangsregeling komen voor mensen die op het laatste moment nog een bedrijfsfiets willen aanschaffen. Dat vindt mede-directeur Wilco Dijkstra van Nationale Fiets Projecten. Het NFP verzorgt voor zo'n 5000 bedrijven de administratieve verwerking van het bedrijfsfietsenplan.

Vanaf 1 januari wordt de oude fiscale fietsenregeling voor het kopen van een bedrijfsfiets afgeschaft en daar komt een nieuwe fietsregeling onder de zogenoemde werkkostenregeling voor in de plaats. Uit deze werkkostenregeling worden ook kerstpakketten en bedrijfsuitjes betaald, dus bedrijven hebben een limiet waaraan ze het geld belastingvrij kunnen uitgeven.

Druk

Doordat de regels veranderen, worden bij fietsenwinkels nu nog snel veel fietsen besteld. Dijkstra merkt dat het de afgelopen maanden drie keer zo druk was als vorig jaar.

Veel fietsenwinkels zien hun voorraden slinken, waardoor de kans groot is dat nieuwe fietsen pas na 1 januari geleverd kunnen worden. En dat is een probleem, want voor de Belastingdienst geldt het 'genietmoment', het tijdstip van aflevering van de tweewieler. Dat is ook het moment voor de werkgever om de fiets in de boekhouding te verwerken.

Overgangsregeling

Als een fiets niet voor 1 januari bij de klant is, moet die dus onder de werkkostenregeling worden ondergebracht. Daarmee valt het niet meer onder het huidige fietsenplan. Werknemers merken daar niets van, maar Dijkstra vindt het niet netjes dat bedrijven het onbeperkte fiscale voordeel van het huidige bedrijfsfietsenplan mislopen.

Nationale Fiets Projecten heeft de Belastingdienst een brief gestuurd waarin wordt gepleit voor een overgangsregeling. Het voorstel is dat fietsen die pas volgend jaar worden geleverd, maar al wel voor 1 januari zijn besteld nog in de boekhouding van dit jaar mogen worden opgenomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl