NOS Nieuws

Schietende agent in Ferguson gaat vrijuit

  • EPA
    De moeder van Michael Brown slaat haar handen voor haar gezicht na de uitspraak van de jury
  • AFP
    Twee vrouwen omhelzen elkaar na het nieuws dat de agent niet wordt vervolgd

De politieman die afgelopen zomer in Ferguson de ongewapende tiener Michael Brown doodschoot, wordt niet vervolgd. Volgens een onderzoeksjury in de staat Missouri is er geen reden om aan te nemen dat er sprake was van een misdaad.

Openbaar aanklager Bob McCulloch zei dat veel getuigenverklaringen niet overeenkwamen met het bewijs dat door de jury is onderzocht. Veel getuigen spraken elkaar tegen en er waren ook verklaringen van mensen van wie later bleek dat ze niet bij het incident aanwezig waren geweest.

McCulloch haalde tijdens de persconferentie uit naar de media die getuigen te veel op een voetstuk hebben geplaatst. Ook de sociale media hebben volgens de openbaar aanklager een belangrijke rol gehad in het aanwakkeren van de woede.

De dood van de ongewapende zwarte tiener Michael Brown leidde in augustus tot wekenlange protesten en rellen. Demonstranten beschuldigden de overwegend blanke politiemacht van Ferguson van racisme. In augustus werd in Ferguson de noodtoestand uitgeroepen.

Flessen

Na de verklaring van de openbaar aanklager zijn er opnieuw rellen uitgebroken. Demonstranten gooien met flessen, er zijn winkelruiten gesneuveld en er is een politiewagen vernield. De politie gebruikt rookbommen en pepperspray om de menigte uiteen te drijven.

President Obama vroeg kort na de bekendmaking de inwoners van Ferguson om het oordeel van de jury te respecteren en riep op tot kalmte.

De familie van de tiener zegt in een eerste reactie diep teleurgesteld te zijn en roept op tot een vreedzaam protest.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl