Het echtpaar heeft vanaf 1 januari geen recht meer op vergoeding van huishoudelijke hulp
NOS Nieuws

Bejaarden naar rechter om huishoudelijke hulp

In Groningen begint vandaag de rechtszaak van een echtpaar tegen de gemeente Dantumadeel omdat het zijn huishoudelijke hulp kwijtraakt.

De man (88) en de vrouw (89) zijn naar de rechter gestapt, omdat ze per 1 januari geen recht meer hebben op vergoeding voor de zeven uur huishoudelijke ondersteuning die ze ontvangen. Het echtpaar krijgt ondersteuning van Ieder(in), een koepelorganisatie van mensen met een lichamelijke handicap, verstandelijke beperking of chronische ziekte.

Het kabinet heeft besloten 28 procent te bezuinigen op de huishoudelijke hulp. Voor sommige gemeenten is dat aanleiding om ermee te stoppen. Andere gemeenten blijven de hulp in 2015 voorlopig nog wel vergoeden.

Onaanvaardbaar

Volgens Ieder(in) mogen gemeenten niet zomaar besluiten om te stoppen met de huishoudelijke hulp. "In een persoonlijk gesprek met de gemeente moet worden bekeken wat passend is. Je kunt niet zomaar zeggen: we hebben geen geld meer en dus vergoeden we niet langer. Dat is onaanvaardbaar", zegt Ieder(in)-directeur Illya Soffer.

Ongeveer honderd gemeenten hebben volgens de koepelorganisatie aangegeven dat ze gaan stoppen met het vergoeden van de huishoudelijke hulp. Volgens Ieder(in) zijn dat onder meer Groningen, Apeldoorn, Wageningen, Lochem, Montferland, Overbetuwe, Barneveld, Duiven, Berkelland, Westervoort, Oosterhout en Heeze-Leende.

Vergaande gevolgen

Volgens advocaat Matthijs Vermaat, die het echtpaar bijstaat, kan de uitspraak vergaande gevolgen hebben: "Als de rechter aangeeft dat de gemeente de huishoudelijke hulp niet mag afschaffen, dan geldt dat voor iedere vergelijkbare zaak."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl