Bewoners Rijs in onzekerheid over asielzoekers
Inwoners van het Friese Rijs zijn boos. Een geplande informatiebijeenkomst waar verteld zou worden hoeveel asielzoekers in hun dorp komen wonen, ging niet door. En daardoor weten ze nog altijd niet waar ze aan toe zijn, zo merkte verslaggever Pauline Broekema, die in Rijs was.
Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) wil vijfhonderd asielzoekers onderbrengen in een voormalig kinderkoloniehuis. Maar de bijna 160 inwoners van Rijs en de gemeente de Friese Meren vinden dit aantal veel te hoog. De Werkgroep Rijs, waarin een deel van de inwoners zich heeft verenigd, pleit voor een aantal van maximaal 50 asielzoekers.
Het COA en de gemeente de Friese Meren zouden de bewoners maandagavond vertellen hoeveel asielzoekers er definitief naar hun dorp zouden komen. Maar die bijeenkomst ging op het laatste moment niet door.
Tijd
Volgens een woordvoerder van het COA heeft dat te maken met een overleg tussen het college van B&W van de gemeente de Friese Meren en het COA eerder die dag. "Uit dat gesprek bleek dat er nieuwe inzichten zijn gekomen rondom de opvang van asielzoekers in Rijs. Het COA moet zich hierop beraden en heeft daarvoor tijd nodig", laat het COA weten.
Ook het echtpaar Maja Ganzevles en Michel Lunenberg uit Rijs had uitgekeken naar de bijeenkomst. Het echtpaar runt sinds dit voorjaar een bed en breakfast dat pal tegenover het geplande asielzoekerscentrum staat. Ze 'hebben niets tegen asielzoekers', maar vrezen dat er minder gasten zullen komen.
Ze spreken uit ervaring. Eerder hadden ze een soortgelijk bedrijf in Zweden. Maar toen er een asielzoekerscentrum in het dorp kwam, zagen ze het aantal klanten teruglopen.
- liveblog
Avondklok gaat zaterdag of zondag in • Sneller vaccineren van 60-plussers
Volg hier het belangrijkste coronanieuws uit binnen- en buitenland van woensdag 20 januari.
- live
Kijk mee: persconferentie over extra coronamaatregelen
Premier Rutte en minister De Jonge geven een persconferentie over extra coronamaatregelen. Mogelijk wil het kabinet een avondklok instellen.
Rutte: avondklok heftige maatregel, maar dit is cruciaal moment
De maatregel gaat pas in als de Tweede Kamer erachter staat, benadrukte Rutte.