NOS Wielrennen

Terpstra: misschien ben ik niet lief genoeg

  • Pro Shots
    Niki Terpstra

Niki Terpstra reed maandag naar Den Bosch in de veronderstelling voor de tweede keer in zijn loopbaan te worden uitgeroepen tot Wielrenner van Jaar.

De Noord-Hollander won dit jaar Dwars door Vlaanderen en de Ronde van Qatar, maar vooral door zijn zege in de klassieker Parijs-Roubaix leek de Gerrit Schulte Trofee voor hem klaar te staan. De keuze viel op Tom Dumoulin. "Ik ben verrast", erkende Terpstra. "Ik dacht dat het wel voldoende was wat ik dit jaar heb laten zien."

Voor Dumoulin (24) was het de eerste keer dat hij de verkiezing won. Behalve Terpstra waren Lars Boom, mountainbiker Michiel van der Heijden en veldrijder Lars van der Haar zijn concurrenten. Dumoulin brak dit jaar door als internationaal erkend tijdrijder.

Ik ben wel een beetje verbaasd

Winnaar Tom Dumoulin

"Ik ben wel een beetje verbaasd", erkende Dumoulin. "Met Niki met Parijs-Roubaix en Lars met zijn winst in een Touretappe moest ik concurreren met twee renners met twee echte uitschieters. Ik heb het meest constante seizoen gereden. Blijkbaar wordt dat gewaardeerd."

Terpstra beet ondertussen op zijn tong. De keuze voor Dumoulin was slecht gevallen. "Misschien ben ik niet lief genoeg, misschien denken ze terug aan 2012." Terpstra werd toen wel verkozen, maar had zich vooraf kritisch uitgelaten over de keuze voor de genomineerden.

De keuze wordt bepaald door de in de Club 48 verzamelde oud-renners, terwijl ook via De Telegraaf gestemd kon worden. De lezers van die krant gaven de voorkeur aan Terpstra, maar de invloed van de oud-renners bracht de hoofprijs bij Dumoulin: "The next big thing", zoals wereldkampioen tijdrijden Bradley Wiggins hem al omschreef.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl