Ongediertebestrijder Roy Cramer Marc Hamer/NOS

Rattenvangers hebben het druk

time icon
Geschreven door
Marc Hamer
Verslaggever

Hij doet zijn handschoenen aan en pakt zijn emmertje met spullen uit de wagen. Roy Cramer is een professionele ongediertebestrijder. Twee weken geleden haalde hij hier langs een sloot in Almere nog twee ratten uit de klemmen. Met een speciale sleutel maakt hij de ingegraven aluminium val open. Maar de ratten hebben niet toegehapt.

Het werk van rattenvanger Cramer gaat veranderen. Nu zitten er in zo'n val nog klemmen én gif. Maar vanaf 1 januari is het verboden om gif buitenshuis te gebruiken. En dat komt slecht uit, nu de overlast van ratten toeneemt.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Harde klap

"Het aantal opdrachten is dit jaar met een kwart gestegen", vertelt Hans Kros, de baas van Cramer bij ongediertebestrijder Rentokil. "Dat geeft aan dat er meer overlast is en er dus meer ratten zijn. En dat heeft weer te maken met het zachte weer dit jaar. Ratten kunnen dan goed kunnen overleven."

Cramer test ondertussen nog even of de  vallen nog wel goed werken. Er klinkt een harde knal. "Nou, die doet het nog prima", merkt Cramer droogjes op.

De vallen worden na 1 januari nog belangrijker. "We zullen anders moeten gaan werken", legt Kros uit. "Dat gif mag alleen nog in uitzonderlijke gevallen gebruikt worden, als het echt niet anders kan. Daar moeten we dan wel een ontheffing voor aanvragen." 

Door die nieuwe regel wordt preventie essentieel, aldus Kros. "We moeten ervoor zorgen dat ratten niet meer kantoorpanden of huizen in kunnen."

Huisvuil

Het tegengaan van een rattenplaag is in de toekomst niet alleen meer het werk van professionele bestrijders, maar van iedereen. Kros: "Het vraagt om bewustwording bij de mensen. Ze moeten bijvoorbeeld hun huisvuil op een goede manier weggooien. In afgesloten containers, zodat ratten er niet bij kunnen."

STER Reclame