De Amerikaanse minister van Defensie Chuck Hagel
NOS Nieuws

Minister van Defensie VS stapt op

De Amerikaanse minister van Defensie Chuck Hagel stapt op. President Obama heeft dat vandaag bekend gemaakt. Tot het moment dat een opvolger is gevonden blijft Hagel nog in functie.

Chuck Hagel is de enige Republikein in de regeringsploeg van Obama. De president zou hem afgelopen vrijdag gevraagd hebben zijn ministerspost op te geven.

Aarzelend

Reden hiervoor zou zijn dat Amerika zowel in de ebolacrisis als in de aanpak van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) te aarzelend heeft gehandeld. Het Witte Huis kreeg hierover veel kritiek. Obama zou de buitenwereld willen laten zien daar niet ongevoelig voor te zijn.

Hagel zelf zou moeite hebben gehad zijn positie op te eisen in de regering van Obama. Hij maakte bovendien een paar uitglijders in de media rond IS.

Zo overdreef hij schromelijk toen hij de terreurbeweging in augustus nog beschreef als een "gevaarlijke bedreiging voor werkelijk alle belangen van de VS". En noemde hij het inzetten van Amerikaanse grondtroepen tegen IS in Irak een optie waar deze regering juist geen grondtroepen wil sturen.

Bezuinigingen

Chuck Hagel (68) was pas twee jaar minister van Defensie. Hij gold echter niet als 'oorlogsminister' maar was vooral aangesteld om de terugtrekking van de Amerikaanse troepen uit Afghanistan vorm te geven en zware bezuinigingen op Defensie door te voeren.

Hagel werd en wordt daarom in Washington niet gezien als de juiste man om terreurbeweging IS aan te pakken. De komende jaren is er een minister van Defensie nodig "met een andere focus", aldus een regeringsfunctionaris in de New York Times.

Nederlaag

Het vertrek van Hagel kan ook niet los worden gezien van de gevoelige nederlaag die de Democraten afgelopen maand leden bij tussentijdse verkiezingen. Hagel lijkt het eerste 'slachtoffer' van deze nederlaag te zijn.

De voornaamste kandidaten om hem op te volgen zijn de voormalige onderministers van Defensie Michèle Flournoy en Ashton B. Carter en de Democratische senator voor Rhode Island, Jack Reed.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl