Staatssecretaris Dekker op weg naar het omroepdebat
NOS Nieuws

Dekker zou programmatitels weer noemen

Staatssecretaris Dekker heeft er geen spijt van dat hij bij de presentatie van zijn omroepplannen titels van tv-programma's heeft genoemd die volgens hem niet tot de taak van de publieke omroep horen.

Vanuit de Tweede Kamer is er kritiek op het optreden van Dekker, omdat hij daarmee de persvrijheid zou hebben beperkt. De politiek gaat volgens veel partijen niet over de inhoud van programma's.

André van Duin

Dekker wil af van puur amusement bij de publieke omroep. Hij noemde vorige maand programma's als Animal Crackers van André van Duin als voorbeeld daarvan.

"Ik zou die titels van programma's weer noemen", zei de staatssecretaris vandaag in de Tweede Kamer. Het ging volgens hem om programma's die overduidelijk plat vermaak bieden.

Dekker wil dat de publieke omroep zich beperkt tot informatie, cultuur en educatie. In het Kamerdebat zei hij dat ook sport daarbij hoort. "Er is geen taboe op amusement, maar het moet een middel zijn en niet een doel op zich."

Grijs gebied

SP-Kamerlid Van Dijk wilde weten wat dat betekent voor bijvoorbeeld cabaret op NPO 1, 2 en 3. Dekker deed daar geen uitspraak over. "Er blijft altijd een grijs gebied."

"Ik wil en ga niet bepalen wat de inhoud van programma's is. Het gaat mij erom dat we de publieke omroep een helderder, scherpere opdracht geven. Ik ga ervan uit dat dat effect zal hebben op de programmering", zei Dekker.

Er is geen taboe op amusement, maar het moet een middel zijn en niet een doel op zich

Staatssecretaris Dekker (Media)

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl