De aartsbisschop van Granada bood zijn excuses aan voor het misbruik EPA

In de Spaanse stad Granada zijn drie priesters en een docent religie opgepakt die worden verdacht van seksueel misbruik van minderjarigen. Een man van 24 zegt dat hij jarenlang door de priesters is misbruikt. 

Die man deed afgelopen zomer aangifte. Ook schreef hij een brief aan paus Franciscus, waarin hij vertelde wat hem is overkomen. Een aantal priesters werd toen al tijdelijk geschorst.

Tot zijn eigen verbazing werd de man daarna door de paus gebeld, schrijft de krant El Pais. Franciscus vroeg hem namens de kerk om vergeving en bood zijn excuses aan voor "deze vreselijke daden".

De man begon als 7-jarige jongen als misdienaar. De priesters haalden hem over om steeds meer tijd in de kerk door te brengen. Bij één van hen woonde hij een aantal jaar in huis, schrijft de man, waar hij bij de priester in bed sliep. 

Volgens de man waren er twaalf priesters, van wie er vier een relatie met elkaar hadden. Ze haalden jonge misdienaars naar hun parochie, officieel om hun religieuze roeping "verder vorm te geven". Uiteindelijk werden de jongens misbruikt voor seksfeesten waar orgies werden gehouden, met als argument dat "de liefde vrij is en de geest verruimt".

De arrestatie van de vier mannen komt een dag nadat de aartsbisschop in Granada zijn excuses had aangeboden voor het misbruik. Tijdens de dienst wierpen verschillende priesters zich languit op de grond met het hoofd naar beneden. Zo bleven ze een aantal minuten liggen. 

STER reclame