Bruine ratten als deze worden steeds vaker gezien Jean-Jacques Boujot / Flickr / Creative Commons by-sa

De overlast van ratten neemt toe, vooral de bruine en de zwarte rat rukken op. Dat meldt het Kenniscentrum Dierplagen dat steeds meer meldingen binnenkrijgt.

Het kenniscentrum weet niet precies hoe het komt dat de dieren vaker opduiken, maar vermoedelijk speelt de mens hierin een rol. "Een rat is op zoek naar voedsel, schuilgelegenheid en warmte. Die drie factoren creëren we als mensen wel", zegt directeur Vonk van het kenniscentrum in het NOS Radio 1 Journaal. Hij benadrukt dat het belangrijk is om eten goed op te bergen, zodat de dieren er niet op afkomen.

Geen gif meer

Het bestrijden van ratten wordt volgend jaar gecompliceerder. Vanaf 1 januari mogen geen bestrijdingsmiddelen meer worden gebruikt in de buitenlucht. 

Volgens Vonk hoeft dat niet direct een probleem te zijn. "De professionele bestrijdingsbranche is deskundig genoeg. Er zijn alternatieven, zoals bijvoorbeeld klemmen."

Het bestrijden van de plaagdieren wordt waarschijnlijk wel duurder, omdat klemmen arbeidsintensiever zijn dan het gebruik van gif.

"Preventie doe je samen. Je moet denken aan het verbeteren van hygiëne"

Volgens het Kenniscentrum Dierplagen is het belangrijk dat mensen de ratten geen kans geven. "Ratten staan erom bekend dat ze dragers zijn van bepaalde ziektekiemen. Elke jaar duikt her en der de ziekte van Weil op, en die is direct gerelateerd aan de urine van bruine ratten."

Steeds meer last van ratten

STER reclame