De commissie verkoos Willem Jeths onder meer vanwege zijn veelzijdigheid
NOS Nieuws

Willem Jeths eerste Componist des Vaderlands

Na een Dichter, Fotograaf en Denker des Vaderlands, is er nu ook een Componist des Vaderlands. De 55-jarige Willem Jeths is de eerste componist die de eretitel krijgt. Die is in het leven geroepen door auteursrechtenorganisatie Buma, om hedendaagse Nederlandse klassieke muziek te promoten.

Jeths wordt door de commissie, onder leiding van oud-politicus Winnie Sorgdrager, geprezen om zijn veelzijdigheid, en om zijn gedrevenheid als docent compositie aan het conservatorium in Amsterdam. Componist des Vaderlands is een functie voor minstens twee jaar. Jeths gaat onder meer aan de slag als gastprogrammeur bij festivals zoals het Grachtenfestival.

'Piep, krak, boem'

De nieuwe ambassadeur wil zich onder meer inzetten voor de toekomst van jonge talenten en het muziekonderwijs. Maar Jeths wil ook verandering brengen in de manier waarop hedendaagse klassieke muziek wordt beleefd en geïnterpreteerd.

"Veel Nederlanders doen het af als 'piep, krak, boem'. Maar de tijdgeest is erg veranderd. In plaats van schrijven vanuit een ivoren toren vinden componisten het publiek weer belangrijk, en velen proberen bruggen te slaan", zegt hij in een interview met de Volkskrant.

In dit kader gaat Jeths nieuw werk componeren, geïnspireerd door belangrijke gebeurtenissen. Hij wil zo, net als de Denker, Dichter en Fotograaf des Vaderlands, inspelen op de actualiteit.

Vrijdag wordt Jeths officieel aangesteld tijdens de opening van de Buma Classical Convention in TivoliVredenburg. Dat is een tweedaagse bijeenkomst van concerten en andere muzikale activiteiten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl