ANP
NOS Nieuws

Regionale aanpak van de vogelgriep

Het landelijk vervoersverbod vanwege de vogelgriep wordt opgeheven. Staatssecretaris Dijksma wil de ziekte bestrijden met regionale maatregelen. Het land wordt opgedeeld in vier pluimveeregio's, waartussen zo min mogelijk contact is.

De regio-indeling moet voorkomen dat er contact is tussen de twee gebieden in Nederland waar veel pluimveebedrijven zitten, de Gelderse Vallei en de Peel.

Vrachtauto's die dieren vervoeren mogen maar een bedrijf per keer bezoeken en moeten daarna worden ontsmet. Het vervoeren van mest blijft verboden, net als het aanvoeren van nieuwe dieren.

Topografische Dienst Kadaster
Het land wordt opgedeeld in vier pluimveeregio's, waartussen zo min mogelijk contact is.

In een straal van 10 kilometer rond de besmette bedrijven zijn de maatregelen het strengst. In die gebieden zijn Europese regels van kracht, die verspreiding van de ziekte moeten voorkomen. Buiten die gebieden mogen onder strenge voorwaarden wel weer eendagskuikens vervoerd worden.

De regionale aanpak geldt niet voor alle maatregelen. Het blijft in het hele land verplicht om vogels in hokken te houden. Het organiseren van vogel- of pluimveetentoonstellingen blijft verboden, net als het jagen op dieren. Ook gelden beperkingen voor mensen die een pluimveebedrijf willen bezoeken.

De maatregelen gelden voor drie weken.

Ruimingen

De eerste besmetting werd een week geleden ontdekt op een bedrijf in Hekendorp. De 150.000 legkippen zijn geruimd en er werd een vervoersverbod ingesteld. Donderdag werd vogelgriep vastgesteld bij een pluimveebedrijf in het Zuid-Hollandse Ter Aar.

In Kamperveen, Overijssel, werd de ziekte bij twee boerderijen gevonden. Op een derde boerderij, die ook is geruimd, heerste geen vogelgriep. Ook op een eendenkwekerij in Barneveld is de ziekte niet gevonden. Die boerderij is preventief geruimd omdat er een vrachtauto was geweest, die ook op het erf was geweest bij een van de bedrijven in Kamperveen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl