Burgemeester Marion Barry in 1995
NOS Nieuws

Controversiële oud-burgemeester Barry overleden

Marion Barry, de oud-burgemeester van de Amerikaanse hoofdstad Washington, is op 78-jarige leeftijd overleden. Barry was populair en omstreden; zelfs een drugsschandaal deerde zijn politieke carrière nauwelijks.

Barry, een boerenzoon uit Mississippi, kwam naar de Amerikaanse hoofdstad als burgerrechtenadvocaat. Hij werd in 1979 tot burgemeester gekozen. Hij wordt door de Washington Post omschreven als "de machtigste plaatselijke politicus van zijn generatie".

De zwarte Barry werd door de grote Afro-Amerikaanse gemeenschap van de stad op handen gedragen. Zo koos hij ervoor een nieuw overheidsgebouw midden in een zwarte wijk te plaatsen en maakte hij het ambtenarenbestand, tot dan toe een blank bolwerk, diverser.

Crack

In 1990 raakte Barry in opspraak toen hij werd gefilmd terwijl hij crack rookte met een ex-vriendin. De zaak werd wereldnieuws omdat het drugsgebruik en de arrestatie werden gefilmd door de FBI. Barry werd veroordeeld tot een half jaar cel en verdween van het politieke toneel.

Die teef heeft me erin geluisd

Marion Barry bij zijn arrestatie
Arrestatie Marion Barry

Direct na zijn vrijlating begon hij aan een opmerkelijke comeback. In 1992 werd hij gekozen in de gemeenteraad van de stad en twee jaar later werd hij makkelijk gekozen voor een vierde termijn als burgemeester.

In die tijd maakte de stad een ellendige tijd door. Er was veel criminaliteit en het Amerikaanse Congres plaatste de hoofdstad onder curatele wegens financieel wanbeleid. Enkele van Barry's medewerkers moesten het veld ruimen wegens corruptie.

Afscheid

Barry stelde zich in 1999 niet verkiesbaar voor een vijfde termijn, omdat zijn macht zo was ingeperkt. Ook na het afscheid als burgemeester bleef hij echter actief in de politiek: tot zijn dood was hij gemeenteraadslid. Bovendien bleef hij achter de schermen van grote invloed op de lokale politiek.

Het is niet bekendgemaakt waaraan Barry is overleden, maar hij kwakkelde de afgelopen jaren met zijn gezondheid na een niertransplantatie. Hij was donderdag opgenomen in het ziekenhuis ter observatie, maar gisteren juist weer ontslagen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl