NOS NieuwsAangepast

Scheldpartij in Europarlement

De Britse Europarlementariër Godfrey Bloom heeft zijn Duitse collega Martin Schultz voor fascist uitgescholden.

Tijdens een toespraak van Schultz, de leider van de socialisten, riep de Britse politicus in het Europees Parlement de nazislogan: "Ein Volk, ein Reich, ein Führer." De voorzitter liet daarop de scheldende Brit de zaal uit zetten.

Godfrey Bloom is lid van de anti-Europese partij de 'United Kindom Independence Party' (UKIP). Tijdens een debat over de euro en de miljardenhulp voor Ierland, uitte Martin Schultz kritiek op de anti-Europese houding van Groot-Brittannië. Bloom zag hier aanleiding in om Schultz voor nazi uit te maken.

Madlener

De Nederlandse PVV-Europarlementariër Barry Madlener nam het voor de Brit op. Madlener herinnerde eraan dat Martin Schultz zelf eerder dit jaar PVV-Europarlementariër Daniël van der Stoep voor fascist uitschold, waarna de voorzitter niet ingreep. De PVV beschuldigt de parlementsvoorzitter ervan met twee maten te meten.

Uit protest verlieten de PVV-fractie en de fractiegenoten van Bloom de plenaire vergaderzaal in Straatsburg.

Scheldpartijen komen de laatste tijd vaker voor in het Europees parlement. Zo werd de voorzitter van de Europese Raad Van Rompuy uitgescholden voor 'natte dweil'. Ook toen was het de Britse partij UKIP, die de rel veroorzaakte.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl