niels97 / Flickr / Creative Commons by-nc-nd
NOS Nieuws

De laatste Fyra is weg uit Nederland

Ook de laatste Fyra-trein is het land uit. De trein ging rond 18.00 uur bij Zevenaar de grens over. De hogesnelheidstrein gaat net als alle treinen die de NS had besteld, terug naar de fabriek van treinenbouwer AnsaldoBreda in het Italiaanse Pistoia.

De eerste Fyra vertrok begin september. De treinen worden gesleept door materieel van de Duitse spoorwegen en rijden daardoor tijdens het vervoer naar Italië niet sneller dan 80 kilometer per uur.

In totaal bestelde de NS zestien treinen. Die stonden bijna twee jaar ongebruikt op een rangeerterrein in Amsterdam. Ze moesten aan de kant blijven, nadat één ervan in streng winterweer een bodemplaat was verloren. Onderzoek bracht aan het licht dat er technisch veel meer mis was met de treinen, waardoor de NS en het Belgische NMBS ervan af wilden.

Schikking

NS, NMBS en AnsaldoBreda werden het eerder dit jaar eens over een schikking, waarmee jarenlange rechtszaken werden voorkomen. De NS kreeg 125 miljoen euro van de Italiaanse bouwer, die alle treinen terugnam. De NS kan nog meer geld krijgen als het AnsaldoBreda lukt de Fyra's door te verkopen.

De Tweede Kamer houdt een parlementaire enquête over het fiasco met de Fyra. De openbare verhoren daarvan beginnen op zijn vroegst in maart.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl