Het ongeluk op 20 mei vorig jaar
NOS Nieuws

Rechtbank legt taakstraf na doodrijden kind uit

De rechtbank in Roermond heeft op zijn site een uitlegartikel geplaatst over de straf voor een 33-jarige automobilist. De Poolse man reed vorig jaar een echtpaar en hun 2-jarig kleinkind dood in Meijel in Limburg. Hij kreeg 120 uur taakstraf wat leidde tot woedende reacties in de rechtszaal. Ook op sociale media werd boos gereageerd op het vonnis.

De Pool reed de drie dood op een fietspad. Hij was de macht over het stuur verloren en reed volgens het Openbaar Ministerie te hard. Maar dat laatste achtte de rechter niet bewezen. Na het uitspreken van de taakstraf van 120 uur, gooide de woedende vader van de peuter van 2 een stoel naar de rechter.

Blanco strafblad

Op zijn website heeft de rechtbank vanavond vier vragen en antwoorden geplaatst waarin wordt uitgelegd wat de beweegredenen van de rechter zijn. Daarin wordt uitgelegd dat de rechtbank een zware straf niet passend vindt omdat de bestuurder geen ernstig verwijt gemaakt kan worden.

De rechters wijzen erop dat niet bewezen kan worden dat de man veel te hard heeft gereden. Daarom is "het misdrijf dood door schuld in het verkeer niet bewezen".

Ook werd bij het bepalen van de straf meegenomen dat de man een blanco strafblad heeft. En hij moet zijn hele leven met zich mee dragen dat zijn verkeersgedrag drie mensen het leven heeft gekost, schrijven de rechters in het stuk.

De rechtbank verwijst ook naar het verdriet van de familie. "Het overlijden van de slachtoffers heeft onherstelbaar leed bij de nabestaanden tot gevolg gehad, hetgeen ter terechtzitting treffend onder woorden is gebracht door de nabestaanden", is de laatste zin van het artikel op de site.

Persrechter Mieke van Baal zegt in het NOS Radio 1 Journaal: "Het is goed om jezelf voor te stellen: wat als ik een verkeersfout had gemaakt met dit soort gevolgen? Wil je dan dat de rechter alleen naar de gevolgen kijkt en denkt: (...) jij bent schuldig. Of vind je het toch belangrijk dat de rechter onderzoekt wat er is gebeurd. Wat is de oorzaak: valt jou echt zodanig iets te verwijten dat je strafrechtelijk verantwoordelijk bent."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl