De lintworm op MRI-scans
NOS Nieuws

Man leeft jaren met lintworm in zijn hersenen

Artsen in Groot-Brittannië hebben in het hoofd van een man een lintworm ontdekt. De parasiet bleek er al vier jaar te zitten en was in die tijd van de ene naar de andere hersenhelft gekropen, schrijven artsen in een medisch vakblad.

De man van 50 kwam bij de dokter met klachten over hoofdpijn en geheugenverlies. Bovendien klaagde hij dat zijn reukzin was aangetast.

Serie beschadigingen

Uit een serie MRI-scans die in vier jaar werden genomen bleek dat er sprake was van kleine beschadigingen, die zich in de loop van de tijd verplaatsten.

Uit een weefselmonster bleek tot grote verbazing van de artsen in Cambridge dat de oorzaak een kleine lintworm was. Het een centimeter lange diertje had inmiddels een weg van vijf centimeter afgelegd in de hersenen van de man.

Zeldzaam

De lintworm komt alleen in China voor. De man van Chinese afkomst heeft de parasiet vermoedelijk opgelopen bij een reis naar China.

Het is niet helemaal duidelijk hoe de lintworm in zijn lichaam is gekomen, mogelijk via besmet water of vlees.

Hersenchirurgen hebben de parasiet uit zijn hoofd gehaald. Hij is ook behandeld met medicijnen, maar heeft nog steeds last van de gevolgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl