1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP
NOS Nieuws

Vier miljard aan goud in het geheim terugverhuisd

De Nederlandsche Bank (DNB) heeft in het geheim een deel van het overheidsgoud teruggehaald uit de Verenigde Staten. Dat goud lag in een kluis in New York en naar Nederland vervoerd. In totaal is een voorraad ter waarde van vier miljard euro verscheept.

De verhuizing van het goud werd maandenlang voorbereid. Met het oog op de veiligheid gebeurde dat in het geheim.

Interview minister Dijsselbloem

DNB haalt het goud naar Nederland om zo een betere verdeling van de goudvoorraad over verschillende locaties te hebben. Daarin volgt DNB het beleid van andere centrale banken, die ook steeds vaker hun goudvoorraad opslaan in eigen land.

Ook hoopt DNB dat de Nederlandse burger weer meer vertrouwen krijgt, doordat er genoeg goud in huis is om ons door een volgende crisis te loodsen.

Verspreid

Voor de grootscheepse verhuizing lag meer dan de helft van al het overheidsgoud in New York. Die stad is uitgekozen, omdat het een financieel centrum is. Als Nederland snel goud wilde kopen of verkopen, dan kon dat daar snel worden geregeld zonder goud over lange afstanden te vervoeren.

Slechts 11 procent van de goudvoorraad lag voorheen in de kluis van DNB. Nu een deel naar eigen land is gehaald, ligt er evenveel goud in Amsterdam (31 procent) als in New York (31 procent). De resterende 38 procent ligt in Ottawa en Londen.

In totaal bezit Nederland 612 ton aan overheidsgoud. Tegen de huidige prijs voor het edelmetaal is dat bijna 19 miljard euro waard.

De Nederlandsche Bank verscheept in diepste geheim 122,5 ton goud

Waar ligt het Nederlandse goud?

Voor de verhuizingNa de verhuizing
Amsterdam11%31%
New York51%31%
Ottawa20%20%
Londen18%18%

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl