NOS Nieuws

Religieuze groepen: angst en spanning wegnemen

Asscher: leer elkaar kennen, voordat je elkaar haat

Als je de angst en de spanning in de samenleving wilt wegnemen, moet je beginnen met elkaar te leren kennen, voordat je elkaar haat. Dat zei minister Asscher na de bijeenkomst die hij had met leiders van religieuze en niet-religieuze groepen.

"Het is mijn overtuiging dat als de goedwillende mensen de krachten verenigen en hun ogen openen voor een ander Nederland veel sterker is dan de mensen die er op uit zijn om haat te zaaien," aldus de minister van Sociale Zaken.

Onder de deelnemers aan de ontmoeting in de Ridderzaal bevonden zich rabbijn Soetendorp, jongerenimam Elforkani en algemeen secretaris Van der Kamp van de Raad van Kerken in Nederland. Ook het Humanistisch Verbond en jongeren met diverse achtergronden waren vertegenwoordigd.

Historische stap

Volgens Asscher was het gesprek nodig na de reeks van incidenten met een religieuze achtergrond die de afgelopen tijd plaatsvonden, zoals de gewelddadige confrontatie in de Schilderswijk tussen voor- en tegenstanders van de terreurbeweging IS.

Het initiatief voor het gesprek werd volgens Asscher enkele maanden terug genomen door rabbijn Soetendorp. Hij omschreef de besloten bijeenkomst na afloop als "een historische stap".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl