Opluchting bij boswachters van Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten: bij Hasselt zijn twee otterjongen gevonden. De moederotter was twee weken geleden doodgereden op de N331, tussen Hasselt en Zwartsluis. 

De boswachters wisten dat de vrouwtjesotter jongen had, omdat er melk uit de tepels van het dode dier kwam. Ze zetten alles op alles om de verweesde dieren te vinden.

Bewegingscamera's

Zo werd er een zoekactie met vrijwilligers op touw gezet en is er naar de jongen uitgekeken met speciale bewegingscamera's. Een medewerker van Waterschap Groot Salland vond de dieren uiteindelijk, toen hij in het gebied bezig was met de bestrijding van muskusratten.

"Hij zag ineens in de kolk bij Hasselt wat zwemmen. Eerst dacht hij dat het muskusratten waren, maar toen hij door z'n verrekijker keek, dacht hij: verrek, dat zijn die jonge ottertjes", vertelt boswachter Messemaker van Natuurmonumenten tegen RTV Oost

Weesjes

De boswachter gaat ervan uit dat er niet meer weesjes van de doodgereden otter rondzwerven in het gebied. Otters krijgen meestal maar twee of drie jongen en in het hol van de gevonden otters zijn geen andere jongen gevonden. Het gebied rond het hol wordt voor de zekerheid wel extra in de gaten gehouden. 

Hij sluit uit dat het jongen van een andere otter zijn, omdat in het zoekgebied de afgelopen tijd geen verse uitwerpselen van volwassen otters zijn gevonden.

Bijterig

De dieren zien er volgens de boswachter goed uit. "Eén van de dieren was zelfs behoorlijk bijterig en kroop meteen bovenin de transportkooi. Dus die was behoorlijk levendig", zei hij tegen RTV Oost. De regionale omroep besteedde de afgelopen tijd geregeld aandacht aan de zoektocht. 

De boswachter ging er eigenlijk niet meer van uit dat ze nog zouden worden gevonden. Toen dat wel gebeurde, waren hij en zijn collega's door het dolle heen: "Ja, dan worden die stoere boswachters weer even kleine jongetjes en zitten we te springen aan tafel."

Bijzonder

Staatsbosbeheer zegt op zijn site dat de jongen ongeveer drie maanden oud zijn en nog niet zelfstandig kunnen overleven. Het wordt dan ook bijzonder genoemd dat ze de afgelopen 10 dagen overleefd hebben. De babyotters zijn naar een opvang in Ureterp gebracht, bij Leeuwarden.

Dan worden die stoere boswachters weer even kleine jongetjes.

Boswachter Ronald Messemaker

STER reclame