Protesterende asielzoekers in Oranje NOS

Enkele tientallen Syrische asielzoekers protesteren op de stoep van hun asielzoekerscentrum (azc) in Oranje. Ze weigeren naar binnen te gaan. De asielzoekers protesteren tegen de volgens hen te lange asielprocedure, meldt NOS-verslaggever Rienk Kamer.

De actievoerders zeggen dat ze deel uitmaken van een groep van 800 vluchtelingen. 730 van hen hebben inmiddels een verblijfsvergunning gekregen. Zij kunnen hun gezin over laten komen naar Nederland. 

Geen gesprek

Voor 70 mensen zou de procedure nog niet in gang zijn gezet. Zij zitten nu 65 dagen in het azc en hebben nog steeds geen gesprek gehad met de Immigratie- en Naturalisatiedienst, die de asielprocedure in gang moet zetten. Bij de IND is daar wel verschillende keren om gevraagd.

"Wij willen graag een verblijfsvergunning krijgen om onze familie hierheen te krijgen. Onze familieleden in Syrië hebben honger, ze hebben het koud. Het is daar onveilig," zegt Fadi Abdullah, woordvoerder van de demonstranten.

"We hebben geduld, maar we hebben nu al meerdere malen geen antwoord gekregen van de IND. Daarom demonstreren we, we blijven net zo lang tot we een antwoord hebben."

IND-medewerkers

Twee medewerkers van de IND zijn vanavond langsgeweest bij het azc om met een groep van zo'n vijftien asielzoekers te praten. Dat gesprek heeft niets opgeleverd, meldt verslaggever Kamer. De asielzoekers laten weten dat ze geen antwoorden hebben gekregen op hun vragen. Toch slapen ze vannacht wel binnen. De gemeente heeft bemiddeld in het conflict. 

STER reclame