Het getroffen bedrijf in Ter Aar
NOS Nieuws

LTO: zwarte dag voor pluimveesector

Branche-organisaties zijn geschrokken van het tweede geval van vogelgriep in Nederland. Landbouworganisatie LTO spreekt van een zwarte dag en vreest dat wilde vogels de besmetting hebben overgedragen. "Dat is het slechtst denkbare scenario", zegt voorzitter Hubers van de vakgroep pluimveehouderij. "Dat betekent dat geen enkel bedrijf veilig is."

Vanmiddag werd bekend dat het dodelijke virus is opgedoken bij een pluimveebedrijf in Ter Aar, in Zuid-Holland. Alle 43.000 kippen worden geruimd.

Volgens Hubers zijn na de vorige uitbraak, in Hekendorp, alle contacten van dat bedrijf nagetrokken. "Daar kwam niets uit. Ik ga er helemaal van uit dat deze besmetting via de lucht is gegaan."

Dit is het slechtst denkbare scenario.

LTO Nederland

Staatssecretaris Dijksma heeft een vervoersverbod ingesteld, het tweede binnen een week. Dat geldt maximaal 72 uur. LTO vreest dat daardoor bij supermarkten en bedrijven tekorten ontstaan aan onder meer eieren.

Ook de Nederlandse Bond van Pluimveehouders is geschrokken. "De branche was net volop bezig om de achterstand in te lopen", zegt voorzitter Gert-Jan Oplaat. "Maar nu is er weer een vervoersverbod."

Overleg

LTO bespreekt de situatie morgen met het ministerie van Economische Zaken. De organisatie hoopt dat boeren die door het vervoersverbod echt in de knel zitten, een ontheffing kunnen krijgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl