Het kunstwerkje Trust gefotografeerd op een menselijke haar Jonty Hurwitz

Kleinste kunstwerk ter wereld is zoek

time icon

De zeven allerkleinste kunstwerken ter wereld, die niet met het menselijk oog zijn waar te nemen, zijn zoek. Het spiegeltje waarop de micro-kunstwerkjes stonden bevat momenteel alleen nog een vingerafdruk. 

"Ze zijn kwijt. De absolute grens van wat de mensheid momenteel kan doen op dit gebied. Het is weg", aldus kunstenaar Jonty Hurwitz, uit Londen. 

"Van wie is die vingerafdruk?"

Na een lange werkdag samen met een collega hoorde de kunstenaar opeens iemand "oeps" zeggen. Hij keek in het doosje met het vierkante spiegeltje waarop zijn beeldjes stonden en zag een vingerafdruk. 

"Van wie is die vingerafdruk?", vroeg hij. Waarna zijn collega opbiechtte dat die van hem is. Van de beeldjes geen spoor. "Het enige dat ik nu nog over heb is het stuk spiegel met een vingerafdruk en de foto's van de kunstwerkjes." 

Na een moment van wanhoop zag Hurwitz de volgende ochtend de schoonheid van de hele situatie. "Het heeft emotie gecreëerd en een verhaal. Dat is prachtig. Een bestaand element is kwijt en liet een verhaal achter."

Het microbeeldje 'Trust' op een naald, zichtbaar via microscoop Jonty Hurwitz

De mini-kunstwerkjes zijn gemaakt met een 3D-printtechnologie en een techniek die 'multiphoton lithography' heet, waarbij uv-lichtstralen die met computer gestuurd zijn, worden gebruikt om 3D-pixels te stollen en op die manier een vorm te creëren. "Kunst gecreëerd met kwantumfysica", aldus Hurwitz.

Het beeldje Trust is 80 micron breed en 100 micron hoog. Een micron is een duizendste deel van een millimeter. De omvang van de beeldjes is te vergelijken met die van een enkele spermacel. 

STER Reclame