De foto die de politie na de aanslag verspreidde van de aanslag op het Joods Museum in Brussel
NOS Nieuws

Agent vergat tip over aanslag Brussel door te geven

Het parket in Brussel onderzoekt of er na de aanslag op het Joods Museum bij de politie is geblunderd. Belgische media schrijven dat een agent enkele dagen na de aanslag een tip had binnengekregen die naar de schutter had kunnen leiden, maar dat hij verzuimde om hem door te geven.

De politie verspreidde na de aanslag beelden, waarna iemand zich meldde die verklaarde de kalasjnikov te herkennen die was gebruikt. Het wapen was recent in het criminele circuit verkocht.

De politiemedewerker die de tip had ontvangen, kreeg de opdracht om onmiddellijk een vertrouwelijk rapport op te stellen zodat de antiterrorismecel ermee aan de slag zou kunnen gaan. Om onduidelijke redenen treuzelde hij ermee en kwam de informatie niet op de juiste plek terecht.

De politie verspreidde deze foto toen de schutter nog gezocht werd

De dader van de aanslag vluchtte naar Frankrijk en werd een week na de aanslag opgepakt in Marseille. Hij werd bij toeval ontdekt bij een drugscontrole in een bus in Marseille. Hij had wapens bij zich die leken op de wapens die waren gebruikt bij de aanslag in Brussel. Eind juli werd hij uitgeleverd aan België.

De agent in kwestie is overgeplaatst. Een woordvoerder van het parket zegt tegen de VRT dat het wapen waar de tipgever aan refereerde vermoedelijk niet het wapen is waarmee de aanslag is gepleegd. "Er is op dit moment nog geen concrete link aangetoond tussen de verkregen informatie en de aanslag op het Joods Museum, maar het onderzoek wordt verdergezet."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl