Phaedra Almajid
NOS Voetbal

Klokkenluidster hekelt onderzoekers FIFA

Klokkenluidster Phaedra Almajid is teleurgesteld in de onderzoekers van de FIFA. Ze hekelt de manier waarop ze zijn omgegaan met haar getuigenis over corruptie bij de toewijzing van het WK aan Qatar. Volgens Almajid zal op deze manier niemand meer zijn mond open durven doen.

Almajid maakte deel uit van het bidteam van Qatar voor het WK van 2022. Ze legde voor de onderzoekscommissie onder leiding van de Amerikaanse jurist Michael Garcia een belastende verklaring af. Ze vertelde dat Qatar aan drie leden van het uitvoerend comité 1,5 miljoen dollar zou hebben betaald in ruil voor hun stem.

Volgens Almajid was uit de samenvatting van het onderzoeksrapport die de FIFA vorige week openbaar maakte makkelijk te herleiden dat de verklaring van haar afkomstig was. Ze is ook kwaad dat haar verklaring, en die van die Australische klokkenluidster Bonita Mersiades, in deze samenvatting 'ongeloofwaardig' wordt genoemd.

Ik zal tot 2022 over mijn schouder moeten blijven kiijken

Phaedra Almajid

Almajid trok haar belastende verklaring na enige tijd weer in uit angst voor represailles. Ze werd bedreigd en het heeft haar leven op zijn kop gezet. "Ik stond er helemaal alleen voor met mijn twee kinderen."

"Ik zal over mijn schouder moeten blijven kijken tot het WK in 2022 voorbij is", zegt Almajid. Ze verschijnt binnenkort opnieuw voor een onderzoekscommissie in Londen om samen met Mersiades een nieuwe verklaring af te leggen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl