Bij Randstad en Adecco werden persoonlijke gegevens vastgelegd
NOS Nieuws

Uitzendbureaus schenden privacy

De twee grootste uitzendbureaus schenden de privacy van hun uitzendkrachten. Dat blijkt uit onderzoek van het College bescherming persoonsgegevens.

Randstad en Adecco maken bij de intake al een kopie van het paspoort, terwijl dat dan nog niet nodig is. "Het gevaar bestaat dat met die kopieën wordt gefraudeerd", zegt voorzitter Jacob Kohnstamm van het CBP.

"Stel dat iemand een auto koopt met jouw persoonsbewijs en de deurwaarder zegt dat je moet betalen. Dan is het aan jou om te bewijzen dat je er niets mee te maken hebt."

Bewaartermijnen

Adecco stuurt de kopieën van de identiteitsbewijzen aan opdrachtgevers. Dat kan er volgens Kohnstamm toe leiden dat zij kandidaten selecteren op geboorteland of huidskleur aan de hand van de pasfoto's. "Daarom staat in de wet dat je hierin terughoudend moet zijn en dat gebeurt nu niet."

Persoonsgegevens worden ook nog eens te lang bewaard, zegt het CBP. Bij Randstad soms meer dan 13 jaar en bij Adecco 24 jaar. De privacywaakhond wijst erop dat de gegevens moeten worden vernietigd als ze niet meer nodig zijn voor bijvoorbeeld de Belastingdienst. Randstad heeft de bewaartermijnen inmiddels ingekort.

Er wordt te gedetailleerd naar de gezondheid geïnformeerd.

Jacob Kohnstamm, voorzitter van het College bescherming persoonsgegevens

Bij ziekmeldingen registreren de uitzendbureaus soms de aard en oorzaak van de ziekte. "Er wordt te gedetailleerd naar de gezondheid geïnformeerd", zegt Kohnstamm. "Werkgevers mogen alleen vragen hoe lang het verzuim gaat duren en of de werknemer aangepast werk kan doen."

Verder noteerde Randstad volgens het CBP soms of vrouwelijke uitzendkrachten een hoofddoek dragen. Randstad erkent dat dit sporadisch gebeurde, maar dat dit niet mag.

Onwerkbaar

Het CBP gaat de komende tijd controleren of Randstad en Adecco hun werkwijze op alle punten aanpassen. Doen ze dat niet, dan volgen er mogelijk sancties.

In de Volkskrant zeggen de uitzendbureaus dat ze vanuit de Wet op de loonbelasting verplicht zijn een kopie van het identiteitsbewijs in de administratie te stoppen en dat het onwerkbaar is om dat op het laatste moment nog te regelen.

CBP: uitzendbureaus schenden privacy

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl