Opstelten: geen executie, wel een aanvaard gevolg
NOS Nieuws

Opstelten: geen executie kapers De Punt

Bij de bevrijdingsactie na de treinkaping bij De Punt in 1977 zijn de kapers niet geëxecuteerd. Dat zegt minister Opstelten van Veiligheid en Justitie. "De mariniers moesten bij de bevrijdingsactie de treinpassagiers beschermen. Daarvoor moesten de kapers worden uitgeschakeld. Maar dat was niet het doel."

Hij en minister Hennis van Defensie lieten de bevrijdingsactie op verzoek van de Tweede Kamer onderzoeken door een commissie. Die hoorde geen getuigen maar deed onderzoek in alle mogelijke archieven.

De kapers moesten worden uitgeschakeld. Maar dat was niet het doel.

Minister Opstelten van Veiligheid & Justitie

Van Agt

Voorzitter Bos van de onderzoekscommissie: "De dood van de kapers was niet het doel, maar het gevolg van de bevrijdingsactie. De heer Van Agt heeft dat steeds gezegd, en ons onderzoek heeft dat bevestigd."

Toenmalig premier Den Uyl en toenmalig minister van Justitie Van Agt accepteerden wel vooraf dat bij de beëindiging van de treinkaping waarschijnlijk Molukse kapers zouden omkomen. Van Agt reageerde eerder vandaag tevreden over het onderzoek.

Minister Opstelten: er is een zware tol betaald

"Kogelregen"

Eén belangrijke bewering heeft de commissie niet kunnen vaststellen. De treinkapers zouden samen door 144 kogels om het leven zijn gekomen. "Uit de autopsierapporten blijkt dat er sprake is van 144 verwondingen. Wij hebben niet kunnen vaststellen of die door kogels zijn veroorzaakt of door rondvliegend glas, metaal of andere scherpe voorwerpen tijdens het vuurgevecht", aldus Bos.

Mede door deze "kogelregen" is bij nabestaanden de overtuiging ontstaan dat het toenmalige kabinet de mariniers opdracht had gegeven de gijzelnemers tijdens de bevrijdingsactie te executeren.

"Zware tol"

De veiligheid van de treinpassagiers stond volgens minister Opstelten voorop. "Dat dit niet gelukt is, is een zware tol die is betaald." Een van de gegijzelden werd gedood door precisievuur omdat zij zich bevond op een plek waar normaal een van de treinkapers stond. De andere gegijzelde kwam om tijdens het vuurgevecht.

De 49 andere gegijzelden werden bevrijd. De actie kostte zes kapers het leven. Drie kapers werden aangehouden. Zes gegijzelden, twee mariniers en een gijzelnemer raakten gewond.

Minister Opstelten: geen executie

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl