ANP
NOS Nieuws

Tientallen geheime documenten politie op straat

Door een groot veiligheidslek bij de politie zijn tientallen vertrouwelijke politieonderzoeken op straat komen te liggen. Dat meldt NRC Handelsblad. Het zou gaan om politieonderzoeken naar moordzaken, jihadverdachten en criminele organisaties.

De politie bevestigt het lek en schrijft in een verklaring dat er een "disciplinair onderzoek is gestart nadat er een melding binnenkwam dat er vertrouwelijke informatie over rechercheonderzoeken op een privésite stond".

De Rijksrecherche is een strafrechtelijk onderzoek gestart. Dat gebeurt onder leiding van het Openbaar Ministerie in Oost-Nederland, omdat daar het feit is gepleegd. De politie heeft een medewerker op non-actief gezet. Die was de beheerder van het systeem en heeft de informatie gepubliceerd.

Boekhouder

Volgens NRC stonden de documenten op de persoonlijke website van een boekhouder. Een familielid van die boekhouder is de systeembeheerder. Het is niet duidelijk waarom de informatie op de openbare website is gezet.

De documenten zijn inmiddels offline gehaald. Volgens NRC waren de onderzoeken tot gistermiddag te vinden door via Google op de naam van een van de verdachten te zoeken.

In de uitgelekte documenten staat informatie die soms door de Criminele Inlichtingen Eenheid is verkregen. Zo was te lezen dat het netwerk van een leider van een criminele organisatie in kaart is gebracht. Ook stonden er verslagen online waarin tot in detail het schaduwen van een 17-jarige verdachte wordt beschreven.

Een gevaarlijk lek dus, zegt NOS-justitieredacteur Robert Bas. "Als deze informatie op straat komt te liggen, raken mensen in levensgevaar. Er staan ook gegevens in van tipgevers die uit het criminele milieu komen."

Gevoelige informatie van de politie mag niet op straat komen.

Minister Opstelten

Ook over de politie en het Openbaar Ministerie zelf stond gevoelige informatie. Zo stonden er namen en telefoonnummers van rechercheurs en officieren van justitie online. In sommige gevallen stond volgens de krant ook vermeld met welke zaken zij zich bezighielden.

Het OM onderzoekt nog of de gelekte informatie gevolgen heeft voor lopende onderzoeken.

Politie start groot onderzoek naar gelekte documenten

Minister Opstelten laat weten dat hij het ernstig vindt dat dit is gebeurd. "Gevoelige informatie van de politie mag niet op straat komen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl