Mark Tuitert wil macht ISU breken.
NOS Schaatsen

Topschaatsers vragen hulp Europese Commissie

In een open brief in de Volkskrant vraagt een aantal topschaatsers eurocommissaris Margrethe Vestager hulp om de macht van de Internationale Schaatsunie (ISU) te breken.

De schaatsers, onder wie Sven Kramer, Mark Tuitert en Ireen Wüst, hopen dat door tussenkomst van de eurocommissaris de weg vrij wordt gemaakt voor deelname aan Icederby, een lucratieve serie wedstrijden in Dubai.

Baan van 220 meter

Daarbij zouden de beste schaatsers en shorttrackers ter wereld het tegen elkaar moeten opnemen op een baan van 220 meter. De ISU verbiedt de schaatsers mee te doen aan de wedstrijden op straffe van levenslange schorsing.

Volgens de schaatsers druist de opstelling van de ISU in tegen de Europese mededingingsregels. "Die regels zijn er om eerlijke concurrentie te garanderen en de rechten van Europese burgers, werknemers en atleten te beschermen."

Monopolie

"Of gelden er voor sportfederaties andere wetten? Of gelden er helemaal geen wetten? Waar ligt de grens? De ISU kent zichzelf een monopolie toe in de organisatie van schaatswedstrijden en blokkeert deelname aan Icederby."

De brief is ondertekend door huidige en oud-topschaatsers Mark Tuitert, Sven Kramer, Ireen Wüst, Michel Mulder, Stefan Groothuis, Ard Schenk, Jorien ter Mors, Rintje Ritsma en Joey Cheek.

Hoger plan

Mark Tuitert gaat de barricaden op om de hele grote groep shorttrackers en langebaanschaatsers die niet kunnen leven van hun sport wel de mogelijkheid te geven in hun onderhoud te voorzien. "Er zijn zoveel atleten die niet eens geld hebben om naar een world cup te gaan terwijl het wel topatleten zijn. Of schaatsers die stoppen omdat ze er geen inkomen uit kunnen halen. Het gaat juist om die groep wereldwijd. Als we het schaatsen wereldwijd op een hoger plan willen trekken dan moeten we hen meekrijgen".

Uitspraak

Vooral de rigide regelvoering van de ISU stuit Tuitert tegen de borst. Een schorsing voor het leven voor het schaatsen van een wedstrijd die niet door de schaatsunie wordt georganiseerd is hem een doorn in het oog. "Waar ligt de grens en hoe zwaar mag de sanctie zijn als je buiten de regels treedt? Ieder nieuw initiatief wordt meteen de nek omgedraaid omdat er met buitenproportionele straffen gesmeten wordt. Het gaat veel meer om een statement en vraag richting de Europese Commissie: kijk naar deze aanklacht en doe er een uitspraak over".

Optimistisch

De schaatsers worden in hun strijd bijgestaan door Ben van Rompuy, gespecialiseerd in internationaal en Europees sportrecht. Hij acht de kans van slagen redelijk groot. "We zijn vrij optimistisch. Het enige wat we ons afvragen is of de Europese Commissie voldoende begrijpt dat dit niet alleen over schaatsen gaat. Schaatsen is in Europa niet de grootste sport. Het gaat over het lot van duizenden atleten in Europa en we hopen dat de Europese Commissie dat mee in rekening neemt als ze haar beslissing maakt. We blijven optimistisch dat dit zal gebeuren omdat het manifest in strijd is met de Europese mededingingsregels en die gelden ook voor de ISU net zoals die voor grote bedrijven geldt".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl