De met kogels doorzeefde trein waarin kapers en twee gijzelaars de dood vonden
NOS Nieuws

Geen bewijs voor executies De Punt

Het archiefonderzoek van het ministerie van Justitie naar de dood van de treinkapers in De Punt in 1977, heeft geen nieuwe inzichten opgeleverd. Dat blijkt uit de woorden van de toenmalige minister van Justitie Dries van Agt en de vader van een omgekomen treinpassagier.

Het is allemaal zoals ik verwachtte.

Dries van Agt, voormalig minister van Justitie

Van Agt werd gisteren door minister Opstelten van de uitkomst van het onderzoek op de hoogte gebracht. "Het is allemaal zoals ik verwachtte", zei hij in De Telegraaf. Verder wil Van Agt niets kwijt over de inhoud van het rapport, dat vanmiddag aan de Tweede Kamer wordt aangeboden.

In de Volkskrant zegt de vader van een omgekomen passagier dat hij gistermiddag door twee onderzoekers is bijgepraat. Die hadden hem niets nieuws te vertellen. Opnieuw is er bij hem teleurstelling dat er van de kant van de regering geen woord van excuus is gekomen.

Bestorming

Bij de bestorming van de trein kwamen twee passagiers en zes van de negen kapers om het leven. Sindsdien zijn er verdenkingen dat de mariniers die de trein bestormden, kapers doelbewust hebben doodgeschoten nadat die al waren uitgeschakeld.

De Volkskrant berichtte vorig jaar dat de kapers door "een kogelregen" waren geraakt, wat door Van Agt en andere ministers altijd was ontkend. Minister Opstelten gaf daarna opdracht tot een "nader archiefonderzoek". Daarvoor zijn 20 archieven en meer dan 10.000 documenten met betrekking tot de kaping onderzocht.

Volgens NOS-justitieredacteur Robert Bas is het maar de vraag wat je in archieven aantreft. "Er zijn veel archiefstukken geraadpleegd, maar is een mogelijke opdracht om de kapers van dichtbij uit te schakelen wel in een stuk vastgelegd? En is dat terug te vinden?" Voorlopig is de conclusie dat er geen sprake is geweest van executies, omdat er geen bewijs gevonden is.

Voor de nabestaanden is dat niet genoeg, denkt Bas. Hun advocaat Zegveld zei twee weken geleden dat er wel bewijs was gevonden dat zeker drie kapers geëxecuteerd waren.

Er kan nog nader onderzoek worden gedaan. "Er zijn ook nog ooggetuigen. De mariniers die in de trein hebben gevochten. In een komende procedure zou het heel goed kunnen dat die mensen worden opgeroepen als getuige, en dat ze onder ede een verklaring moeten afleggen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl