Van der Laan wil dat collega-burgemeesters meer doen om het probleem aan te pakken
NOS Nieuws

Van der Laan wil actie tegen kindermishandeling

De Amsterdamse burgemeester Van der Laan vindt dat er snel meer actie nodig is bij de aanpak van kindermishandeling. Van der Laan, voorzitter van de landelijke Taskforce kindermishandeling en seksueel misbruik, roept met name zijn collega-burgemeesters op om meer te doen.

"Kinderen moeten ook kunnen rekenen op hun burgemeesters als een last resort", schrijft Van der Laan in zijn column in dagblad Metro. "Slachtoffers moeten in het stadhuis een veilig bastion vinden. Dat verlaagt de drempel om te praten." Hij wil bijvoorbeeld dat stadhuisportiers instructies krijgen wat ze moeten doen als een kind zich meldt. "Als een kind aan de balie komt moet er gelijk iemand aankomen die is getraind in het protocol."

Van der Laan wil ook dat burgemeesters burgers oproepen in actie te komen als die misstanden vermoeden. Op die manier kunnen burgemeesters het werk van de wethouders Jeugd en Zorg aanvullen, vindt hij. "Bij het vaststellen blijken er vaak al tien incidenten aan vooraf zijn gegaan. Instanties, scholen en sportverenigingen moeten beter leren signalen te herkennen", licht Van der Laan toe in het NOS Radio 1 Journaal.

Bij kinderen moet het besef zijn dat ze altijd nog het gemeentehuis kunnen binnenlopen.

Burgemeester Van der Laan

In 80 gemeenten hangen al stickers op het stadhuis die de aanpak van de Amsterdamse burgemeester ondersteunen. "Bij kinderen moet het besef zijn dat ze altijd nog het gemeentehuis kunnen binnenlopen. Portiers zijn getraind om het kind binnen te laten en een glaasje appelsap aan te bieden."

Volgens de burgemeester wijst de actualiteit op de noodzaak van het probleem. Vorige week werd in Amsterdam een jongen van 10 doodgestoken, vermoedelijk door zijn stiefvader. Eind vorige maand redde een voorbijganger het leven van een baby die in een vuilcontainer werd gevonden.

Van der Laan doet zijn oproep in de Week van Kinderen Veilig. Daarin wordt veel aandacht gevraagd voor kindermishandeling. Elk jaar worden 119.000 kinderen mishandeld. Het gaat dan niet alleen om fysieke mishandeling, maar ook om emotionele en fysieke verwaarlozing. Ook zijn veel kinderen getuige van huiselijk geweld tussen ouders.

Staatssecretaris Van Rijn is enthousiast over het plan van Van der Laan. Hij noemt het actiever betrekken van burgemeesters bij de aanpak van kindermishandeling een slim en praktisch initiatief. "Het sluit naadloos aan op de nieuwe verantwoordelijkheid van gemeenten voor de zorg, hulp en ondersteuning van kinderen en gezinnen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl