André van Duin komt aan bij het gala in het Beatrix Theater ANP

Jeroen van der Boom, Tineke Schouten, Corrie van Gorp: vrienden, bekenden en bewonderaars kwamen gisteravond naar het Beatrix Theater om het 50-jarig jubileum van de bekendste komiek van Nederland te vieren. In september bracht André van Duin al het jubileumboek De Komiek uit, terwijl hij eigenlijk niet wilde vieren dat hij al een halve eeuw in het vak zit.

Het gala was georganiseerd op initiatief van AVROTROS en Joop van den Ende. "Hij is echt uniek", zei Van den Ende, die in 1970 een revue opzette met Van Duin die vijf jaar daarvoor was doorgebroken in het tv-programma Nieuwe Oogst. "Ik denk dat hij zo'n kleine 2000 uur televisie heeft gemaakt, duizenden uren radio en hele stapels met cd's. Hij heeft heel veel mensen, van jong tot oud, laten lachen."

Timing

Ook cabaretier Owen Schumacher, vooral bekend van Koefnoen, is fan. "Ik kom uit een VPRO-nest waar het eigenlijk niet bon ton was om van André van Duin te houden. Maar toen ik hem op een latere leeftijd vaker bekeek, ontdekte ik hoe goed hij is. Dat komt vooral door zijn timing", volgens Schumacher. "Zonder timing ben je niets als komiek. Van Duin schudt de grappen zo uit zijn mouw, precies op het goede moment."

Onder anderen André Rieu, Ron Brandsteder en Simone Kleinsma stonden op het podium en bedankten Van Duin. Deze was zichtbaar geëmotioneerd, maar liet ook meerdere keren zien dat hij de snelle grap nog niet verleerd is. Zo reikte de Amsterdamse burgemeester Van der Laan de 'Frans Banninck Cocq Penning' uit, waarmee hij de cabaretier bedankte voor zijn speciale diensten voor de stad. "Bedankt", reageerde Van Duin, "maar ik heb geen idee waar deze penning voor staat."

Jubileum voor Van Duin

Er was nog een prijs uit te reiken, maar deze was niet voor André van Duin. Tijdens het gala kreeg Jochem Myjer de eerste André van Duin Comedy Award. "Ik bewonder hem vooral om zijn uithoudingsvermogen en zijn absurde humor", aldus Van Duin, "en ik moet altijd enorm om hem lachen." Myjer noemde de prijs "het uitkomen van een jongensdroom".

De gala-avond wordt in de kerstvakantie uitgezonden door AVROTROS. 

STER reclame