PvdA-Kamerlid Michiel Servaes
NOS Nieuws

PvdA wekt verbazing met pleidooi voor erkenning Palestina

De PvdA-fractie zal een erkenning van Palestina als staat steunen. PvdA-Kamerlid Servaes heeft tot verbazing van andere fracties in de Tweede Kamer nadrukkelijk zijn waardering uitgesproken voor Zweden, dat voor een erkenning is. De PvdA'er benadrukt dat er in het Britse, Ierse, Spaanse en Franse parlement en in het Europees Parlement ook over wordt gesproken.

Volgens Servaes is erkenning van Palestina in het belang van vrede en veiligheid in het Midden-Oosten. "Het past in de Nederlandse traditie om de internationale rechtsorde te bevorderen. De PvdA zou zo'n besluit kunnen steunen", zei Servaes tijdens het debat over de begroting van Buitenlandse Zaken.

Ongelukkig moment

ChristenUnie-Kamerlid Voordewind vindt het een opmerkelijke uitspraak van zijn PvdA-collega. "De erkenning van Palestina kan misschien een uitkomst zijn, maar geen begin."

Volgens SGP-fractievoorzitter Van der Staaij is het op dit moment "het meest ongelukkige moment" om met zo'n uitspraak te komen, vanwege de toenemende spanningen tussen de Palestijnen en Israël.

Waard

Kamerlid Van Bommel vraagt zich af wat de uitspraak van de PvdA waard is. In de Kamer is geen meerderheid voor de erkenning van Palestina, omdat onder meer regeringspartij VVD, CDA, SGP, ChristenUnie en Bontes tegen zijn. Servaes zegt dat de PvdA het "met deze Kamer moet doen". Hij wil nu vooral het debat "aanzwengelen". De PvdA krijgt wel steun van de SP, GroenLinks en D66.

Servaes zei eerder op persoonlijke titel al dat hij voor de erkenning is van een Palestijnse staat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl