NOS NieuwsAangepast

Portugal staakt tegen bezuinigingen

In Portugal is een massale staking begonnen, voor het eerst in meer dan twintig jaar. Ambtenaren en werknemers in het bedrijfsleven hebben het werk neergelegd, uit protest tegen de bezuinigingen.

Het openbaar vervoer ligt voor het grootste deel plat, scholen zijn dicht en veel vluchten zijn geschrapt. Het grootste exporterende bedrijf van Portugal, Volkswagen, heeft de productie volledig stilgelegd. Normaal komen er dagelijks 500 auto's uit de fabriek, vandaag geen enkele.

Bezuinigingen

De grootste vakcentrales van het land hebben samen deze 24-uursstaking uitgeroepen. Ze protesteren daarmee tegen de maatregelen van de socialistische minderheidsregering om de schuldencrisis aan te pakken.

Portugal staat onder sterke Europese druk om te bezuinigen. Mogelijk wordt Portugal na Griekenland en Ierland het derde land dat financiële steun moet aanvragen bij Brussel. In dat geval legt de EU Portugal bezuinigingen op.

De Portugese regering hoopt dit scenario te voorkomen, door nu sterk te korten op de ambtenarenlonen. Ook de belastingen gaan flink omhoog om het begrotingstekort terug te dringen.

EU-steun

Grote vraag is of deze maatregelen voldoende zijn, nu de rente voor Portugal nog steeds hoog is. Veel economen denken dat het onvermijdelijk is dat Portugal over enkele maanden moet aankloppen bij Brussel.

Portugal is een van de armste landen van de Europese Unie. Het verschilt in die zin ook erg van andere landen die nu in de financiele problemen zitten, zoals Spanje en Ierland. Die landen hebben een enorme economische groei meegemaakt, terwijl Portugal economisch nauwelijks is gegroeid. De werkloosheid is er hoger dan tien procent.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl