NOS Nieuws

Van pyjamadagen tot de vader van Van Rijn

De discussie over de kwaliteit van verpleeg- en verzorgingshuizen is niet nieuw. Onlangs laaide het debat opnieuw op door de vader van staatssecretaris Van Rijn die vertelde over de behandeling van zijn dementerende echtgenote in een verpleeghuis.

Al meer dan tien jaar wordt geregeld geklaagd: verplichte pyjamadagen , minder douchebeurten, bezuinigingen en personeelsgebrek. Is er in al die jaren eigenlijk iets veranderd?

Een overzicht:

- In 2003 duikt voor het eerst de term 'pyjamadagen' op. De directie van verpleeghuis De Egmontshof laat weten dat bedlegerige ouderen die normaal drie dagen per week op bed blijven, er nu vier dagen moeten blijven. Door bezuinigingen is er te weinig personeel om te helpen.

- In datzelfde jaar krijgen de verpleeghuizen te horen dat ze gezamenlijk een zogenoemde efficiencykorting van 38 miljoen euro moeten opbrengen. Ook krijgen ze minder geld voor het aanbrengen van vernieuwingen. In totaal komen de bezuinigingen neer op 80 miljoen euro. Volgens het ministerie is dat twee procent van het totale budget.

- Als reactie hierop kondigen twintig verpleeg- en verzorgingshuizen aan te stoppen met alle administratieve verplichtingen als zij door de bezuinigingen in geldnood komen.

- In 2004 concludeert de Inspectie voor de Gezondheidszorg na representatief onderzoek in zestig verpleeghuizen dat ze ernstig tekortschieten bij het bieden van minimale zorg. Er is geen permanent toezicht op dementerenden, in tweederde van de huizen worden bewoners vastgebonden, er is onvoldoende hulp bij maaltijden en steeds vaker is personeel ongekwalificeerd.

- Staatssecretaris Ross-van Dorp laat in 2005 weten dat uiterlijk in 2007 de ouderen- en gehandicaptenzorg op orde moeten zijn. Incidenten moeten tot een minimum worden beperkt, aldus Ross.

- De Nederlandse Zorgautoriteit doet in 2006 onderzoek naar de doelmatigheid van de verpleeghuizen. Volgens de NZa moet er een kwart miljard euro bij om patiënten de zorg te geven waar ze recht op hebben.

- De website kiesbeter.nl wordt in 2008 gelanceerd. Op de site is te zien hoe de kwaliteit van de verpleeg- en verzorgingshuizen is. Het kabinet wil dat de sector concurrerender en transparanter wordt.

- De PVV bedingt bij de kabinetsformatie met CDA en VVD 370 miljoen euro voor extra handen aan het bed in de ouderenzorg, de zogeheten Agema-gelden. Later blijkt dat het geld uiteindelijk niet in personeel wordt gestoken maar voornamelijk in administratieve cursussen en softwarepakketten.

- In november dit jaar vertellen Ben Oude Nijhuis en Joop van Rijn in het AD over de ontbrekende zorg voor hun dementerende echtgenotes in het WoonZorgcentra Haaglanden. Volgens Van Rijn loopt geregeld de urine langs de enkels van zijn vrouw. Joop van Rijn blijkt de vader van staatssecretaris van Rijn te zijn. Het debat laait weer op.

"Mensen komen in het verpleeghuis als het niet meer gaat"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl