Deze granaten werden gevonden in een schuur, zeggen de Oekraïense autoriteiten
NOS Nieuws

'Aanslag op Nederlanders in Charkov beraamd'

De Oekraïense veiligheidsdienst zegt dat een terreurgroep een aanslag aan het voorbereiden was op een Nederlandse regeringsdelegatie in Charkov. Of deze bewering klopt, is moeilijk te controleren.

De Nederlandse delegatie, met onder anderen minister Koenders van Buitenlandse Zaken, bracht anderhalve week geleden een bezoek aan de Malysjev-tankfabriek in Charkov. In deze fabriek worden de stoffelijke resten van passagiers van vlucht MH17 bewaard voor transport naar Nederland.

Ceremonie

Koenders woonde daar een ceremonie bij toen vijf kisten met stoffelijke overschotten naar Nederland werden overgebracht.

De Oekraïense veiligheidsdienst kwam de verdachten naar eigen zeggen op het spoor tijdens een onderzoek naar een bomaanslag op een bar in Charkov, deze maand. Tijdens het verhoor van twaalf verdachten zou een van de arrestanten hebben toegegeven dat ze opdracht hadden gekregen van de Russen om een aanslag te plegen op de Nederlanders.

Koenders: weet niets van aanslag

Op een persconferentie van het hoofd van de veiligheidsdienst was een van de verdachten te zien die in een video verklaarde dat zij door de Russen is opgeleid. Ze had te horen gekregen dat de Nederlandse delegatie op 8 november in de fabriek zou zijn. Op de route naar de fabriek moesten explosieven worden geplaatst, zei de vrouw. Er werden wapens en explosieven getoond die bedoeld zouden zijn geweest voor het plegen van de aanslag.

Bang maken

De chef van de veiligheidsdienst in Oekraïne zei dat het kennelijk de bedoeling is van de Russen om het onderzoek naar de ramp met vlucht MH17 te verstoren. "Ze proberen buitenlandse delegaties bang te maken, zodat die niet naar Charkov komen en hun onderzoek niet kunnen doen."

"Aanslag op Nederlandse delegatie in Oekraïne verijdeld"

Correspondent Geert Groot Koerkamp benadrukt dat het verhaal niet te controleren is. "Oekraïne is verwikkeld in een informatie-oorlog met Rusland. Ze beschuldigen elkaar voortdurend." Hij stelt dat er nog geen concrete bewijzen zijn, behalve een video met daarop een schuur met wapens en een verklaring van een onbekende vrouw. Het verhaal over de aanslag is volgens hem ook geen voorpaginanieuws in Oekraïne. Rusland heeft nog geen officiële reactie gegeven.

Minister Koenders zegt na contact met de Oekraïners dat er mensen zijn gearresteerd en dat er ook wapens zijn gevonden. "Maar de duiding blijft onduidelijk en de feiten moeten nog op een rij worden gezet." Volgens Koenders is er geen reden tot paniek.

Oekraïne is verwikkeld in een informatie-oorlog met Rusland. Ze beschuldigen elkaar voortdurend.

Correspondent Geert Groot Koerkamp

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl